Kätilönä kohti äitiysneuvolaa

Tammikuussa se alkaa. Seuraava harjoittelu, joka on tällä kertaa äitiysneuvolassa! Kaiken syksyn opinnäytetyön pakertamisen ja muiden kurssien keskellä olemme valmistautuneet viiden viikon harjoitteluun äitiysneuvolassa. Ensi viikolla pitäisi teoriatieto sylkeä tenttiin ja tammikuussa olla mukana äitien raskauksissa, ammattilaisena. Sitä aina jännittää niin paljon harjoitteluita. Edellinen harjoitteluni oli niin erilaisessa paikassa nuorten parissa, että paluu kätilöhommiin on taas todella jännittävää.

Se, että on itse äiti, ei kyllä tuo mitään varmuutta istua äitiysneuvolassa pöydän sillä toisella puolella. Sillä puolella, jossa sinulta odotetaan vastauksia. Ei voi kuin nyökkäillä: "muistan miltä tuo aika tuntui". Äitiysneuvola on paljon vuorovaikuttamista ja luottamuksellisen suhteen luomista. Onneksi edellisen kevään harjoittelu lapsivuodeosastolla lisäsi omia ohjaustaitoja ja varmuutta omaan työskentelyyn. Toivon todella, että saan itselleni mukavan ja avoimen ohjaajan, jonka kanssa synkkaa hyvin. Eikä tänä syksynä käyty työelämän ruotsi ihan turha kurssi ollut, sillä pääsee harjoittamaan sitäkin puolta.

Tänään meillä oli raskauden aikaiseen kätilötyöhön liittyen ulkotutkimuksen harjoittelua. Onneksi meillä oli oma malli mukana luokastamme, sillä niitä koulun epämääräisiä vatsoja tunnustellessa ei tullut läheskään oikeaa käsituntumaa. Sen siitä saa, kun tulee kesken opintojen raskaaksi. Kirjoittamattomana sääntönä sitä on heti tunnustelemassa ja kokeilemassa sikiön tilaa, asentoa ja tarjontaa. Ja onneksi meidän malli suostui tutkittavaksi. Aika harvinaista herkkua!

Jännittäen ja tärisevin käsin puen tammikuussa kissapaidan päälleni ja pistän taas kätilöopiskelija-pinssini paitaan. Olen oikeasti todella innoissani, kun pääsen seuraamaan naisia ja perheitä raskauden alusta sinne viimeisille viikoille. Ne kaikki tunteet ja odotus. Ensisynnyttäjiä sekä lapsellisia. Elämää äitiysneuvolan silmin katsottuna. Tammikuusta tulee jännittävä!

Omissa silmissäni siintää jo ensi syksyn synnäri-harjoittelu, jota tulen varmasti fiilistelemään ensi kevään aikana paljon! Mutta ensin, äitiysneuvola, täältä mie tuun!


7 kommenttia

 1. Varmasti jännää! Ja mielenkiintoista. Mua pelottaisi se vastuu, siitä, että kaikki varmasti on kunnossa ja vastuu siitä, miten neuvoo, ja miten se vaikuttaa ihmisten elämään - no, onneksi sä sitä varten juuri olet harjoittelemassa, että ei tarvitse kylmiltään itse ottaa sitä vastuuta. Kerrothan sitten millaista on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ehdottomasti kerron! Ja onhan tuosta ohjauksesta ja tietoa jo pankissa sen verran, että tällä kentällä tulee pärjäämään. Tosi kiva päästä näkemään äitiysneuvolan toimintaa. :-)

   Poista
 2. Hyvännäköinen tuo jakku/pusakka päälläsi. Mistä mahtaa olla?

  VastaaPoista
 3. Osaatko sanoa, onko tavallista, että äitiysneuvolassa on kätilöitä töissä? :) Kätilön opinnot kiinnostavat hirmuisesti ja olisi mukava kuulla jatkossa, millainen äitiysneuvola on harjoittelupaikkana/työpaikkana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kokemuksen mukaan riippuu tosi paljon paikkakunnasta ja siitä, minkälaisia ratkaisuja on tehty toiminnan suhteen. Mutta ei tuo kai niin epätavallistakaan ole?

   Itse olin juuri äitiys-ja lastenneuvolaharjoittelussa 7vk. Ja tykkäsin kyllä ihan hirmuisesti! Vaikka onhan siinä vastuuta, ei pelkästeen äitien vaan lastenkin kanssa. Kun ihan kaikenmoisia tapauksia saattaa tulla vastaan.... Ja sit et huomais kaikki ajoissa ja osaisi ohjata oikean jatkohoidon. Mun harjottelupaikassa oli siis hyvinvointineuvola, jossa kaikki hoitajat hoiti sekä äitiys- että lastenneuvolaa. Mun ohjaajalla oli sekä kätilön että terveydenhoitajan koulutus, muilla vissiin oli vain jälkimmäinen. (Varmaan puolensa ja puolensa kaikessa, mutta mun ohjaaja sanoi että hänestä hyvinvointineuvolaan vaihtaminen oli hyvä ratkaisu, koska siinä tutustuu paljon paremmin ja huomaa helpommin vaikka raskauden jälkeisen masennuksen kun on itse nähnyt millainen äiti on ollut raskauden aikana).

   Itsekin mietin välillä, että josko tästä jatkaisi kätilöksi. Mutta ei musta ainakaan tällä hetkellä olisi työskentelemään synnytyssalissa, ei edes harjoittelussa. Jotenkin vaan se työnkuva ei ole yhtään sellainen mun tyyppinen. Se lisäosaaminen noista raskaus- ja synnytysjutuista vaan kiinnostaisi (plus synnytysvuodeosastolla kyllä tykkäsin olla harjoittelussa). Vaan kuka tietää vaikka sitä rohkaistuisikin vielä, kunhan tässä ensin nyt keväällä valmistuu ja hetken aikaa on töissä....

   Poista
  2. Äitiysneuvolassa on terveydenhoitajat useimmiten. Kätilöihin olen törmännyt esim. ehkäisyneuvolassa, mutta jos haluaa olla äitiysneuvolassa, niin täytyy olla myös terveydenhoitaja. Useissa äitiysneuvoloissa toimii myös lastenneuvola, joten siihen se perustuu, että pitää olla terkkari. Tietysti voi olla kunnittain poikkeuksia. Mulla tulee viiden viikon harjoittelu äitiysneuvolassa. Mulla taas kuumottelee se synnäriharjoittelu, jonne haluan suuntautua töihinkin. Kiva päästä näkemään kaikkea toimintaa, mutta haluan päästä itse sinne asiaan kiinni! :-)

   Poista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!