Kirjaston ABC

Olin varmaan ensimmäisellä luokalla, kun sain oman kirjastokorttini. Sama kortti oli minulla vuosia. Se oli sini-valkoinen, joka sai olla ensimmäinen kortti lompakossani. Harakanvarpailla kirjoitettu nimeni pysyi vahvana kortin kääntöpuolella, vaikka käytinkin korttia usein. Muutaman kerran vahvistin nimeäni, mutten koskaan halunnut uutta korttia. Sillä kortilla lainasin nuorena paljon kirjoja, mm. Goosebumpseja ja ensimmäiset Potterit. Meillä ei ollut omaa tietokonetta, joten olimme kavereiden kanssa paljon kirjastossa. Kortilla sai varattua tunnin aikaa, jolloin pelattiin bilistä, hengailtiin Habbo Hotellissa ja Kiss fm:n chathuoneissa.

Aloitettuani kätilökoulun, olen lainannut kaikki kurssikirjani kirjastosta. Olen kolmen vuoden aikana ostanut kaksi kirjaa. Muut kirjat olen aina lainannut kirjastosta. Vaikka olenkin käyttänyt Porvoon kirjastoa viimeiset kolme vuotta, olen ollut tietämätän, mitä palveluita kirjastosta löytyy. Olen ennen vain rynnännyt suoraan omille hyllyilleni, lukenut tentteihin lukusalissa tai lainannut lapsille kirjoja. Sitten sain mahdollisuuden tutustua tarkemmin Porvoon kirjastoon.

Porvoon kirjasto on ihanan valoisa ja moderni kaksikerroksinen rakennus. Suuret ikkunat tuovat sisälle valoa ja pitkin kirjastoa sijoitettuihin penkkeihin on helppo pujahtaa lukemaan niin uusinta kirjaa kuin tekemään koulutehtäviä. Tykkään kirjaston valoisuudesta ja tilavuudesta. Mikään ei pistä sisustuksessa liikaa silmään, mutta tunnelma ei ole myöskään liian kolkko tai tylsä.

Ensimmäinen kerros pitää sisällään lasten- ja aikuisten puolen, lehtisalin sekä kahvilan. Kirjat on helppo palauttaa tuulikaapissa olevan palautusautomaatin kautta. Lainaaminen onnistuu yhtä helposti itse kirjaston puolella olevan lainausautomaatin kautta. Alakerrassa on myös asiakaskäyttöön tarkoitettuja tietokoneita sekä tulostin.

Lehtisali ja kahvila ovat yhdistettyinä, joten päivän lehteä on mukava lukea kahvin ja tuoreen pullan kera. Lehtisali onkin kuulemma paljon käytössä, sillä kirjastoon ilmestyy niin päivän lehdet ympäri Suomea sekä kuukausittain ilmestyviä aikakauslehtiä. Aivan uusi juttu minulle oli lehtisalissa sijaitseva tietokone, jossa pääsee kätevästi PressDisplay -sivujen kautta lukemaan lehtiä pitkin maailmaa. Sama palvelu toimii myös kotikoneella, jos on yhdistänyt kirjastokortin ja kirjojen varaus- ja lainojen uusintapalvelun.

Alakerrassa aikuisten puolella kirjat on jaettu aihealueittain. Itse olen kuluttanut paljon aikaa tällä puolella tenttikirjoja etsiessäni. Oman alan kirjoja on löytynyt hyvin hyllystä tai niitä on voinut lainata muista kirjastoista. Porvoon kirjasto tarjoaa kirjoja pääasiassa suomen-, ruotsin- ja englanninkielellä. Mutta jos haluamallaan kielellä ei löydy kirjoja, niitä voi pyytää tilattavaksi. Joskus kirjastoon lähetetään ihan kirjapaketteja tietyllä kielellä. Monikulttuurisuus on siis hienosti huomioitu. Kirjoja löytyy laidasta laitaan. Uutta minulle teatteri-ihmisenä oli, että kirjastossa on näytelmiäkin. Ehkä siellä pitäisi joskus ihan vain kierrellä..

Aivan uusi paikka koko kirjastossa minulle oli kellarikerroksessa sijaitseva varasto. Jos jotain kirjaa ei löydy normaalisti hyllystä, niin se voi löytyä varastosta. Yritimme etsiä minua opastaneen Toven kanssa kirjaston vanhinta kirjaa varastosta. Löysimme yhden kirjan vuodelta 1909. Vanhojen kirjojen tuoksu on muuten todella hyvä! Minua kuitenkin kiehtovin löytö oli vanha 1. painoksen Muumi-sarjakuvakirja. Varastossa olevat kirjat ovat myös asiakkaiden lainattavissa.

Lasten puoli sijaitsee omana puolenaan kirjaston toisessa päässä. Suurten ikkunoiden puolella on monta istumapaikkaa, joissa voi lukea, pelata lautapelejä tai leikkiä. Lasten puolella on oma henkilökunta, joten apua saa pyydettäessä kätevästi. Keskiviikkoaamuisin kirjastossa on myös satuhetkiä MLL:n pitämänä. Lapsille on myös omat tietokoneet, joissa voi pelata. Lasten puolella ei tarvitse hiipiä ja kuiskia. Lasten kanssa voi siis rennosti viettää päivää tutkiessa uutta luettavaa, pelaten ja vaikka lopuksia nauttien mehut kahvilassa. Teemoittain lajitellut kirjat helpottavat suosikkikirjojen- ja hahmojen etsimistä.

Kirjaston yläkerrassa on kaksi puolta: kotiseutukokoelma ja käsikirjasto sekä lukusali ja musiikki- ja taidepuoli. Kotiseutukokoelma pitää sisällään Porvoota käsittelevää kotiseutuaineistoa, Porvoolaisten kirjailijoiden teoksia sekä Porvoota ja lähiympäristöä käsitteleviä lehtiä. Kotiseutukokoelman tarkoituksena on paikallisen kulttuuri- ja tietoperinnön säilyttäminen. Jos vanhemmat uutiset Porvoosta kiinnostaa, niin niitä löytyy mikrofilmeissä. Myös sukututkijoita kiinnostaa vanhat rippikirjat, joita kirjasto tarjoaa mikrofilmien muodossa. Kotiseutukokoelman yhteydessä löytyy myös suuri pienoismalli Hamarin telakasta, joka varmasti kiinnostaa pienempiäkin kävijöitä.

Yläkerrassa on myös taidesilta, jonka saa varattua 2-4 viikoksi ja tuoda omat taideteoksensa näytille. Porvoon kirjasto pitää välillä myös omiakin näyttelyitä. Ihasteltavaa ja katseltavaa löytyy myös muutenkin kuin pelkkiä kirjoja etsiessä.

Maakuntakirjaston vieressä on taide- ja musiikkipuoli, jossa en ollut itse ainakaan ennen käynyt. Iloisia yllätyksiä löytyi kaksi: vanha lp-soitin ja nojatuoli, jossa voi käydä kuuntelemassa niin cd:tä kuin vanhoja lp-levyjä. Nurkkauksen vieressä on myös laite, jossa voi käydä muuttamassa vanhat VHS-kasetit DVD:ksi. Itse ainakin tunnustan, että minulla on edelleen muutama VHS-kasetti lapsuudestani.

Musiikkiosastolta löytyy musiikki vauvasta vaariin -ajatuksella. Oli mukava huomata, että musiikkia on lajiteltu teemoittain. Jos esimerkiksi etsit tietyn maan musiikkia, häämusiikkia, nuotteja tai haluat tietää, ketä artisteja on tulossa keikalle Porvooseen, löytyvät ne kaikki musiikkiosastolta.

Erikoismaininnan haluan antaa Porvoon kirjaston seuraaville palveluille. Korkean iän, sairauden tai liikuntaesteen takia kirjasto palvelee maksutta kotiin saakka. Kirjaston tiloissa on kokoushuone, jonka ulkopuolinen voi maksua vastaan vuokrata. Ja jos haluaa saada yhtä kattavan kierroksen ja palvelua kuin minä sain, tarjoaa Porvoon kirjasto "lainaa kirjastonhoitaja" -palvelua, jossa voi varata tunnin ajaksi henkilökohtaiseen asiointiin kirjastonhoitajan. Porvoon kirjasto järjestää välillä myös mielenkiintoisia ja hyödyllisiä kursseja, esimerkiksi tabletin käyttöön. Tämä on aika hyödyllinen, sillä maaliskuusta saakka Porvoon kirjastolla on ollut oma E-kirjakokoelma.

Postaus on toteutettu yhteistyössä Haaga-Helian ja Porvoon kirjaston kanssa.1 kommentti

 1. Asuin Porvoossa elämäni ensimmäiset 22 vuotta. Rakastin kirjastoa. :) Lapsena kävin Porvoon maalaiskunnan kirjastossa (lasten- ja nuorten osastolla) ja yläasteella tuli tutuksi myös Porvoon kaupungin kirjasto.

  Kun tämä uusi kirjasto rakennettiin, kiinnostivat minua ihan toiset asiat (bilettäminen yms...). En koskaan päässyt "sinuiksi" tämän uuden rakennuksen kanssa. Kävin siellä muutaman kerran, mutta en löytänyt sieltä sitä kirjaston tunnelmaa, joka vanhoissa kirjastoissa oli.
  Sitten vaihdoin paikkakuntaa ja sillä tiellä olen.

  Täytyy myöntää, että Porvoon kirjastosta minulle tulee ensimmäisenä mieleen se vanha maalaiskunnan lasten- ja nuorten kirjasto. Muistan vieläkin mistä hyllystä löytyi neiti etsivät, viisikot ja muut suosikit. :) Ja se ihana kirjojen tuoksu. Ja ihana kirjaston täti, joka osasi suositella minulle hyviä kirjoja. :)

  -Riia

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!