Muutama vinkki helpottamaan lapsiperhearkea

Olen kalenterini orja. Minun täytyy kirjoittaa kaikki tärkeät menot, maksupäivät ja koulujutut itselleni ylös. Jos en tarkista kalenteristani, unohdan jonkun tärkeän asian melko varmasti. Kalenteri siis kulkee mukanani aina ja olen täysin riippuvainen siitä. En osaa käyttää puhelimen kalenteria, vaan tarvitsen sen konkreettisesti käteeni, jotta voin helposti sitä selailla ja suunnitella menoja.

Mutta en koskaan ajatellut, että kalenteri olisi tärkeä myös lapsille. Olemme nyt vuoden eläneet samalla kaavalla koskien lasten olemista minun ja isänsä luona. Vasta hiljattain lapset ovat alkaneet enemmän kyselemään, milloin ovat kenenkin luona, varsinkin Tuisku. Mimmille tämä järjestely on ollut aika simppeliä, mutta Tuiskua on syksyn aikana alkanut mietityttämään, ehtiikö tietyn sadun tai leikin leikkiä äidin vai isän luona ja koska. 

Sainkin idean tehdä simppelin kalenterin lapsille, jossa väreillä havainnollistetaan, milloin on aika olla äidillä ja milloin isällä. Onneksi minulla oli erilaisia teippejä tallessa ja entisestä Muumi-seinäkalenterista tuli kalenterin pohja. Magneetit ostin Tigeristä, joita voi sitten liikutella.

Alkuperäinen ajatukseni oli, että pääkallo on Tuiskun ja sydän Mimmin. Niin he olisivat saaneet kumpikin siirtää magneettia päivittäin. Tuisku oli kuitenkin sitä mieltä, että pääkallo tarkoittaa isiä ja sydän äitiä. Aivan sama, kunhan kalenteri toimii. Tuisku hahmotti heti, milloin ollaan pidempää äidillä ja milloin isällä, kun värit olivat selkeyttämässä. Eläin-idean viikonpäiville sain lasten päiväkodista: mato-maanantai, tipu-tiistai, kilpikonna-keskiviikko, turska-torstai, pingviini-perjantai, lammas-lauantai sekä siili-sunnuntai. 

Tätä kalenteriahan voi varioida vaikka miten, esim. harrastuksille tai muuille perheelle tärkeille asioille. Meille kaksi tärkeää asiaa näkyy kalenterissä: lelupäivä ja äiti/isipäivät!

Toinen tärkeä uudistus on on yhdessä suunniteltu viikon ruokalista! Ehkä vähän liian laiskasti olen kysellyt lapsilta, mitä he haluavat syödä. Kaupassa olen oikeastaan lopulta päättänyt, mitä syödään, enkä ole ollut sen kummemmin suunnitelmallinen. Nyt päätin, että tästä lähtien teemme ruokalistan yhdessä. Miksi en tätä ole tajunnut aiemmin? Ihan parastahan se on lapsille, että he saavat sen itse suunnitella - tai ainakin melkein. Ei siis nakkeja ja ranuja joka päivä...Onko muilla vastaanlaisia kalentereita tai viikon ruokalistoja esille?


4 kommenttia

 1. Eipäs oo, mut ihan huippuideoita ja selkiyttää varmasti kaikkien arkea. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, että tykkäät. Tästä saa vaikka mitä erilaisia variaatioita. :-) Mukavaa loppuviikkoa myös sulle! :-)

   Poista
 2. Ihana idea! :) Kun Möyhö tästä vähän kasvaa, me varmaan toteutetaan samankaltainen kalenteri sille, millon isi tulee kotiin ja millon isi on poissa. Nyt jo täällä etsitään Pappaa välillä vimmatusti, eikä äidin selityksistä jää käteen kun kiukku. Ton kaltanen kalenteri toimis varmasti meilläkin paremmin tulevaisuudessa. Kiitti vinkistä, tää oli ihan super! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kokeilkaa! <3 Ja tulisi varmasti myös tosi hauskan näköinen, jos antaa lapsen piirtää ja värittää oma kalenteri.

   Poista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!