Mitä on olla melkein 4-vuotias?
Heräät minun hellään silitykseen poskellasi. Olet aina aamu-uninen, kun et ensin millään meinaa iltaisin nukahtaa. Peitto on yleensä missä sattuu, mutta kaksi pupua käärittynä harsoon ovat vierelläsi. Pyydät minut nostamaan vuoteesta ja haluat päästä vielä äidin sänkyyn peiton alle heräilemään. Sisko seuraa perässä ja rauhalliselta tuntuva aamu voi rikkoutua siihen, kun tappelette peiton alla tilasta. Hitaina aamuina haluatte katsoa aina omia ohjelmia, välilä osaat sopia ja välillä olet ehdoton. Lempiohjelmasi ovat Zack ja Quack, Pikku Prinsessa, Smurffit ja Chuck. Elokuvista olet onneksi ottanut lemppariksesi perheen suosikin, Wall-E:n. Siellä sinä siskosi kanssa makoilet, kumpikin niin suloisen näköisenä, mutta ei aina niin sovussa. Sitten tulee jo nälkä.

Olet mahdoton syömään banaania ja jogurttia. Leipääkin aina pyydät, mutta siitä syöt vain juustot päältä ja nuolet levitteen. Välillä saat syötyä koko leivänkin. Viinirypäleitäkin söisit aina. Sinulla ja siskollasi on vakio mukit, Kuinka koulutat lohikäärmeesi -teemalla. Ja mukiin täytyy aina saada "hassu pilli". Äiti ei enää muista, kuinka monta kertaa on saanut siivota jälkesi, kun banaanin rippeitä tai kaatuneita maitoja on pitkin keittiönpöytää. Välillä kiireisinä tarha-aamuina otat banaanin mukaan ja syöt sen matkalla. Se on äidistä aika suloista.

Olet ollut tarharyhmässäsi jo jokusen tovin ja alat olla vakikalustoa. Menet päiväkotiin aina mielelläsi. Halaat ja puussaat minua niin mahdottomasti. Lelupäivät ovat sivulle tärkeitä, jolloin edellisenä päivänä lelua valitaan pitkään ja hartaasti. Lelupäivät on merkittynä sinun omaan kalenteriisi, jotta se ei vaan unohtuisi. Sinulla on omien sanojesi mukaan paljon kavereita, myös tyttöjä. Nyt syntymäpäiviesi lähestyessä olet kertonut äidille monta kertaa, ketä kaikkia haluat pyytää juhliin. Lasket sormin, kuinka monta kaveria sinulle tulee. Osaat jo niin hienosti laskea kymmeneenkin.

Tarhapäivien jälkeen olet aina väsynyt. Äiti pyrkii hakemaan sinut mahdollisimman nopeasti, koska olemme tehneet sopimuksen, että saat näyttää kolme pientä leikkiä ennen kuin lähdemme kotiin. Aiemmin syksyllä matka päiväkodista kotiin oli tuskainen. Olit kauhean itkuinen ja kiukkuinen. Kerran meillä kesti lyhyessä matkassa tunti. Äiti oli ihan pulassa ja sinua harmitti. Olitkin todella reipas, kun teit päiväkodissa kirjallisen sopimuksen, että saat näyttää meille kolme leikkiä, jonka jälkeen lähdetään nätisti kotiin. Olet pitänyt huolen, että tästä sopimuksesta pidetään kiinni. Äiti on sinusta ylpeä, kun olet reipastunut. Siskon lähtö kouluun oli sinulle iso paikka.

Sisko onkin sinulle kauhean tärkeä. Olette maailman suloisimmat ja samalla välillä ärsyttävimmät yhdessä. Välillä tuntuu, että tappelu alkaa aamusta alkaen, eikä ota loppuakseen. Kummatkin osaatte härnätä ja kiusata. Mutta jos sisko on poissa pidemmän aikaa, sinulla tulee ikävä. Kyselet aina, koska sisko oikein tulee ja voisiko sisko leikkiä kanssasi. Aika mahdottomia olette yhdessä, mutta eihän maailmaa ilman teitä voisi edes kuvitella. Kun sinä olet vaalea ja vihreäsilmäinen, on sisko tumma ja ruskeasilmäinen. Samoja piireitä teillä on. Ja samanlainen luonne.

Tarhapäivien jälkeen haluat siskon kanssa köllötellä katsoen piirrettyjä, pelata hetken tabletilla tai leikkiä. Arki-illat meneekin teidän kanssa nopeasti. Siksi vapaapäivät ovatkin parhaita. Silloin leikimme ulkona, käymme välillä elokuvissa, hampparilla tai vain olemme. Olet sylikissa, suloinen halailija, mutta myös villi ja vauhdikas. Saatat hetkessä pinkaista nauraen juoksuun ja tehdä omiasi. Varsinkin, jos äiti on puhelimessa tai keskittyy muuhun. Olet kovin utelias ja haluat tietää mahdollisimman moneen kysymykseen vastauksen. Sinua kiinnostaa paljon miksi asioita tapahtuu. Tykkäätkin katsella äidin koulukirjoja, varsinkin värikästä anatomian kirjaa, vaikka et siitä mitään ymmärrä. Mutta paras kirja ikinä on Puppe-kirjat. Niitä aina luemme iltaisin.

Olet siskosi kanssa äidille mahdottoman rakas ja tärkeä. Olet se äidin vauva. Olet viimeinen, joka täyttää kohta 4 vuotta. Olet minulle aina se pienin, vaikka ihanasti sanot olevasi jo iso poika. Ja olethan sinä. Olet niin iso, mutta vielä niin pieni. Olet ollut elämäsi aikana paljon haastavampi kuin siskosi, lähtien lapsivuodeosastolta. Sinun kanssasi olen saanut olla sydän syrjällään, valvoa öitä, kipuilla allergioiden ja ruokavaliosi kanssa, hoitaa korvatulehduskierrettäsi ja miettiä, mihin sinun kanssasi oikein joudun. Mutta olet niin paljon hyvää. Olet eloisa, huumorintajuinen, lämmin ja hellä, rakastava ja vallaton. Hymysi on kuin aurinko ja halauksesi parasta. Siskosi on esikuvasi. Elämä on leikkikenttäsi. Maailman olisi paljon hiljaisempi ja tylsempi paikka ilman sinua. 


4 kommenttia

 1. Mun puolitoistavuotias tykkää myös katella anatomian kirjaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tosi värikäs kirja, joka varmaan vetää näitä uteliaita puoleensa. En ole kokenut, että kirja pitäisi jotenkin ottaa pois, koska on sisäelimiä ym. Ihanaa, että lapsi on kiinnostunut!

   Poista
 2. Ihana kirjoitus, joka oli täynnä rakkautta! Meillä myös 4-vuotias kotona.

  Bubble bath time
  http://rosebath.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää ikä! <3 Niin ihana ja välillä aivan kamala. Tunnistatko? :-D

   Poista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!