Terveisiä lapsivuodeosastolta

IMG_7856 IMG_7865

Lapsivuodeosaston ovi aukeaa hitaasti. Tunnelma on aamulla hiljainen ja vähän maaginen. Vielä ei ole päällä kirkkaita lamppuja, eikä käytävillä liiku kukaan. Huoneiden ovien takaa kuuluu välillä pienen vauvan itkua. Muuten ainoa ääni osastolla tulee kaulalla heiluvista avaimistani.

Saavun kolmantena harjoittelupäivänä osastolle. Ensimmäinen päivä meni todella nopeasti ja jännityksen vallassa. Pääsin muutaman tunnin työvuorojen fiksailun jälkeen jo kätilön mukana hoitamaan perheitä. Olin päivän jälkeen niin väsynyt, että kotona vain kävin makaamaan sängylle heti kun pääsin. Silmät painuivat raskaina kiinni. Toinen päivä oli vauhdikas ja pääsin työskentelemään itsekseni. Toisen päivän jälkeen kävin yhdeksän jälkeen nukkumaan. Kaksi päivää olivat ikimuistoisia, mutta rankkoja.

Tänään, harjoittelun kolmantena päivänä toimin osastolla suurimmaksi osaksi itsekseni. Kahden päivän pienen tutustumisen jälkeen oli aika kokeilla omia siipiä. Olin mukana pediatrin tarkastuksessa yksin avustamassa, otin itse kontrolleja vastasyntyneiltä, tein kuulotutkimukset vastasyntyneille sekä annoin kotihoito-ohjeet yksin äidille! Painoin kohtua yhdessä ohjaajan kanssa ja olin mukana synnytyskeskustelussa, mutta muuten vastasin kellojen soittoon yksin ja kävin raportoimassa, mitä olin tehnyt. Sain vastaukseksi iloisen hymyn ja nyökkäyksen. Minuun luotettiin ja vautsi, mikä fiilis siitä tuli. Päivän päätteeksi sain kuulla olleeni suuri apu. Lähdin osastolta avaimet kaulassa kilisten, onnellisena ja väsyneenä.

Parasta tänään oli hoitaa vastasyntyneitä. Ne pienet varpaat, pienet sormet sekä söpöt nenät. Ne täydelliset kasvot, söpöt piirteet ja hauskat ilmeet nukkuessa. Ne äitien hymyt ja kiitokset, luottamuksen osoittaminen sekä osallistuvat ja hoivaavat isät. Kanslian seinällä piirtyy synnytyssalista sydänkäyrää ja mietin, miltä tuntuisi olla siellä. Osastolla on vielä niin turvallista ja rauhallista olla. Vielä minäkin tulen olemaan salissa, opiskelijana ja joskus kätilönä! Nyt osastolla on pieniä ihmisen alkuja minun tekemissä kapaloissa. Minun sydän läikkyen ja itseeni luottaen.

16 kommenttia

 1. Kuulostaa ihanalta! Kiva, kun kirjoitat kätilöopinnoistasi, ne jutut ovat blogisi parasta antia (luen kyllä muutenkin :D) Missä vaiheessa opintoja pääset ihan "tositoimiin" saliin? :)

  VastaaPoista
 2. Ihanaa, kiitos! Näitä tulee blogiin ehdottomasti aina ja ikuisesti. :-) Nyt minulla on siis menossa syntymän jälkeinen kätilötyön -harjoittelu. Syntymän aikainen kätilötyön -harjoittelut ovat syksyllä 2016 ja keväällä 2017!

  VastaaPoista
 3. Meidän minin synnytyksessä oli harjoittelija mukana ja se harjoittelija oli aivan ihana ja symppis. Tykkäsin hänestä enemmän kuin siitä ns. Oikeasta kätilöstä :) tsemppiä harjoittelujaksoihin :)

  VastaaPoista
 4. Miksi sydänkäyrä näkyy kansliassa? :D

  VastaaPoista
 5. Kylläpä kuulostaa ihanalta harjoittelulta. :) Omalta lapsivuodosastoajalta muistan harjoittelijat reippaina ja aina iloisina ihmisinä. :)

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa ihanalta :) voi että, saas nähdä pääsenkö enää ite koskaan synnyttäneiden pariin hoitajana tai ite vauvan saaneena. Neuvolaan nyt toivottavasti ainakin, mutta osastolla on ainakin täällä just kätilöitä ja muutama sh myös. Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
 7. Haaveilen itse salaa sisimmässä kätilön ammatista ja sun blogi onkin ehdoton lemppari tällähetkellä. :) Kirjotat ihanan aidosti aina ja nytkin niin mukaansa vievästi, että pystyn haistamaan vastasyntyneen vauvan tuoksun ja tippa linssissä tätä luin (imetyshormonit :'D)
  Mulla oli kuopuksen synnytyksessä kätilöopiskelija ja siitä oli aivan tolkuttoman iso apu. Siis ihan mieletön. Tietystihän opiskelijalla on jollain tapaa enemmän aikaa antaa synnyttäjälle. :)
  Ihanaa että oot päässyt tositoimiin ja suhun luotetaan. Nauti <3 ja kiitos upeasta blogista !

  VastaaPoista
 8. Heh, nyt pitää kommentoida blogiasi eihan ekaa kertaa, sillä tuo sun avainnauha on aivan mahtava! :D Mistä oot moisen löytäny? Ja kivaa blogia kirjottelet, kiitos siitä.

  VastaaPoista
 9. Hei, pakko minunkin kommentoida nyt ensimmäistä kertaa, vaikka blogiasi on tullutkin jo seurailtua pidemmän aikaa :) On mielestäni aivan mahtavaa, että kirjoitat myös opinnoistasi! Itsellä haaveissa myös joko terkka- tai kätilöopinnot, joten näitä on tosi mielenkiintoista lueskella. Teet upeaa työtä niin blogin kuin opiskelunkin suhteen, olet kyllä suuntautumassa aivan oikealle alalle! :)

  VastaaPoista
 10. http://mariannevalola.com/nettikauppa/

  Tuolta on avainnauha. MEidän koulun kätilöopiskelijat pistivät kimppatilauksen vetämään ja todella moni tilasi itselleen tämän. :-) On se kyllä tosi hieno!

  Kiitos, kun kommentoit. Ihana kuulla, että mun jutut (varsinkin kätilöjutut) kiinnostavat. <3

  VastaaPoista
 11. Tässä sullekin linkki avainnauhaan: http://mariannevalola.com/nettikauppa/

  Ihanaa, kun kommentoit! Kiitos sinulle. :-) Ehdottomasti kannattaa kokeilla mennä pääsykokeiseen, vaikka useammankin kerran. Haaveet tulisi toteuttaa! ;-)

  VastaaPoista
 12. Kiitos! Näistä kommenteista tulee aina niin hyvä mieli! :-) <3
  Totisesti toivon, että jo opiskeluaikoina äidit ja perheet saavat minusta ison avun ja tuen. On tosi ihana ollut huomata, että äidit luottavat niin vahvasti minuun. Se on todella palkitseva tunne!

  VastaaPoista
 13. hei, olen itsekin kätilöopiskelija. Omat opinnot on jo pitkällä ja jouluna olis edessä valmistuminen. Sun blogista on ollu ihan huippu seurata sun harkkafiiliksiä, kun voin niin täysillä allekirjoittaa kaikki sun ajatukset :) parasta lapsivuoteella (just lopetin 8vkon harjottelun) oli kun näki miten vanhemmat sai mun neuvoista kiinni ja kehitty siinä parissa päivässä parhaiksi mahdollisiksi vanhemmiksi just niiden vauvalle. Siinä kehityksessä oli ilo olla osana, ja parasta oli saada hyvää, reipasta palautetta suoraan näiltä perheiltä! Ite oon seuraavaksi menossa toiselle s-sali jaksolle, alkaen ensi maanantaina.. Hippasen jo jännittää...

  VastaaPoista
 14. Esikoisen synnytyksessä oli mukana kätilöopiskelija joka oli aivan ihana ja todella korvaamaton tuki oli silloin, ja nyt toisen lapsen lapsivuodeaikana osastolla ollut kätilöopiskelja oli ihanimpia työntekijöitä siellä joten hyvät on kokemukset kätilöopiskelijoista! Varmasti säkin olet aivan ihana! :) Ihan harmittaa kun nyt toisen synnytyksessä opiskelija olikin lääkäriopiskelija (ja vielä mies ;)) niin ei samallatavalla ollut siinä kuitenkaan sitten mukana kuin esikoisesta oli.

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!