Kun lasta pelottaa käydä nukkumaan + pieni ratkaisu

eevi_sydamenasialla_möröt eevi_sydamenasialla_möröt2 eevi_sydamenasialla_möröt3 eevi_sydamenasialla_möröt4 eevi_sydamenasialla_möröt5

"Äiti, minua pelottaa käydä nukkumaan", sanoi eskarilainen yksi ilta. Kysyin, että mitä hän pelkäsi. Vastaus oli että, pahoja unia ja mörköjä. Tähän asti kumpikin lapsista on käynyt hyvin mielin nukkumaan, eikä yövaloja olla sen kummemmin tarvittu. Kertaakaan lapset eivät ole heräneet pahoihin uniin tai tulleet keskellä yötä viereeni nukkumaan, koska pelottaa. Kumpikin lapsista ovat siis reippaita tapauksia. Olen odottanutkin, että missä kohtaa tulee se vaihe, että joku asia pelottaa. Lapsen pelko yöllä on yhtä iso asia kuin mitä aikuisellakin. Lapsi vaan tarvitsee aikuisen rauhoittamaan ja vakuuttamaan ettei hätää ole. Se, että pelkää sängyn alla olevaa mörköä tai haamua on yhtä tärkeä hoitaa kuin se, että stressaa tai pelkää aikuisena jotain "oikeaa ongelmaa".

Äitinä on kauhea kuulla, että omaa lasta pelottaa. Sitä yrittää rauhoittaa ja vakuuttaa, ettei hätää ole. Mutta jos pelkää, niin silloin pelkää. Ei Mimmin pelot ole sellaista, että hän itkisi tai tärisisi iltaisin. Enemmänkin sellaista, että olenhan varmasti hereillä ja eihän hän itse näe pahoja unia. Mutta vakavasti haluan ottaa asian silti. Aika hyvin Mimmi on rauhoittunut sanoihini ja suukkoihin. Olen aina luvannut jättää valot olohuoneeseen ja olla hereillä. Nopeasti tyttö on aina nukahtanut, eikä aamulla ole ollut mitään hätää. Tottakai sitä miettii, että mikä pelot aiheuttaa. Onko se ollut ero, muuttunut elämäntilanne vai jutut eskarissa. Usein se on vain se vilkas mielikuvitus, joka saa lapsella kaikenlaiset asiat päässä pyörimään.

Kävin viikonloppuna Ikeassa ystävän kanssa. Minulla ei ollut tarkoituksena kuin käydä syömässä annos lihapullia ja vain katsella. Lopulta pääsin lastenosastolle, jossa silmiini tarttui kyltti: "pitkäaikainen mörönkarkottaja". Kävin heti hypistelemään käsissäni valkoista ja pehmeää möhkälettä, joka vaihtoi väriä. Tämä minun on tytölleni saatava! Ikean SPÖKA on led-yövalo, joka lupaa kestää jopa 25 000 tuntia. Mukana tuli laturi ja vaihtoehtoina oli kaksi erilaista yövaloa. Hintaakin oli vain 12,99€, joten ei paha lainkaan.

Kun lapset eilen tulivat kotiin, esittelin yövalon ennen nukkumaanmenoa. Markkinoin yövalon pitkäaikaisena mörönkarkottajana, joka karkottaa kaikki pahat unet, möröt sekä haamut. Lapset innostuivat valosta heti. He saivat silittää ja katsella valoa, mutta yöllä sovittiin sen paikaksi kirjoituspöydän reuna. Paras kohta koko jutussa oli yövalon nimeäminen. Mimmi ehdotti Kisumisua ja Tuisku Mörköä. Kompromissina päätimme ristiä yövalon Kisumöröksi. Aamulla Mimmi tuli luokseni ja sanoi, ettei hän nähnyt pahoja unia Kisumörön ansiosta.

Taitaa Kisumörkö saada vakituisen paikan aina öisin lasten kirjoituspöydältä. Halpa ratkaisu, jos se helpottaa edes vähän iltaisin jännitystä ja vilkasta mielikuvitusta. Oli aika hauska kuunnella oven takaa lasten höpöttävän Kisumöröstä, eikä Tuisku tullut kertaakaan toimittamaan asioitaan (kuten yleensä noin tunnin verran iltaisin on ollut tapana).

4 kommenttia

 1. Voi ei, onpa jotenkin maailman söpöin asia. <3 Pitäisi varmaankin hankkia samanlainen veljentytölle!

  VastaaPoista
 2. Loistava lamppu, meillä on kans. Entä tiedätkö unisiepparin? Intiaanien taikaesineen joka imaisee pahat unet verkon reiästä, jota hämähäkki (voi varmaan sanoa jonkun muun jos pelkää hämppiksiä) vartioi, ja sulkien kautta tulee tilalle hyviä unia. Helppo tehdä itsekin vaikka yhdessä lasten kanssa ja persoonallinen ote onkin suositeltavaa. Tarinan voi sitten itse kertoa parhaaksi katsomallaan tavalla.. Oon kuullu että toimii :) Meillä on molemmilla lapsilla, toinen on vain melkein liian vanha uskomaan ja toinen ei vielä ymmärrä, mutta sun lapset on siitä välistä..

  VastaaPoista
 3. Tää on kyllä tosi söpö! Tykästyin tähän itsekin ihan täysillä. <3

  VastaaPoista
 4. Hei joo, unisieppari on toinen kiva idea! Enkä oo koskaan kuullut tuota tarinaa unisiepparin takana. Varmaan voisi sellaiset lasten kanssa joskus tehdä! Kiitti vinkistä! :-)

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!