Kätilötyö, terveen vastasyntyneen hoito

eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt5 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt2 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt3 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt4 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt24 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt19 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt21 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt23 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt25 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt12 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt13 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt11 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt10 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt8 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt9 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt15 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt17 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt18 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt26 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt16 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt14 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt7 eevi_sydamenasialla_tervevastasyntynyt27

Vastasyntyneen kylvettämistä, vaipan vaihtoa, kapalointia, napanuoran leikkaamista ja kohdun palpointia sekä painamista. Näistä asioista oli meidän syntymän jälkeinen kätilötyön laboraatio tehty. Luokkamme jaettiin kolmeen osan, joten pääsimme rauhassa käymään eri pisteitä läpi. Minulla oli taas kamera mukana, kuten jokaisella laboraatiokerralla viimeisen vuoden aikana. Minusta, luokkalaisistani ja eri pisteistä sain aika kivoja kuvia ja muistoja.

Vaikka minulla onkin kaksi omaa lasta, niin on ihan erilaista käsitellä kätilönä toisen lasta. Minun kuuluu myös ohjata perhettä imetyksestä vaipan vaihtoon ja kylvettämiseen perheitä. Varsinkin ensisynnyttäjille antamani ohjeet, neuvot ja rohkaisu tulee olemaan suuressa osassa. Tässä laboraatiossa ei oikeita vastasyntyneitä päästy käsittelemään, mutta muutamat meidän laboraation nukeista olivat melko aidon näköisiä ja tuntuisia. Pienen muistinvirkistämisen jälkeen kapalointi onnistui tältä kohta 7 vuotta vanhalta äidiltä. Mielenkiintoisinta tällä kertaa oli ehdottomasti napanuoran leikkaaminen sekä kohdun palpointi.

Eihän sitä ottanut todellakaan tälläisiä asioita huomioon, kun on itse synnyttänyt ja ollut lapsivuodeosastolla. Paljon siis kätilöt osastolla huomioivat ja havainnoivat äidin voinnista ja vastasyntyneestä. Tuleva harjoittelu jännittää todella paljon, sillä tulen olemaan sellaisella osastolla, jossa on vähän haastetta. Minusta on todella hienoa, että pääsen opintojen aikana näkemään tätä alaa niin erilaisesta näkökulmasta ja saan edes vähän tuntumaa tästä alasta erilaisilla osastoilla. Hoidin jo edellisessä harjoittelussani naistentautien- ja lapsivuodeosastolla vastasyntyneitä, joka oli aivan mahtavaa! Viimeisenä harjoitteluiltanani pidin pientä päivän ikäistä nyyttiä sylissäni äidin ollessa suihkussa ja mietin, että tätä alaa ei voi muuta kuin rakastaa!

Käy katsomassa myös muita kuvia opintojeni varrelta: Alapään asiantuntijoiden 4. lukukausi , blogitaipaleeni suosituin postaus Alapään asiantuntijat, Kanyloimassa, tissikakkuja ja vaginamuffineja sekä Kätilöt tikkaamassa.

12 kommenttia

 1. Jälleen kerran huomaan googlettavani "sairaanhoitajasta kätilöksi" luettuani postauksiasi... :) tsemppiä opintoihin!

  VastaaPoista
 2. Olipas mielenkiintoinen postaus! Mahtavaa, että avaan kätilöopiskelijan arkea meille! :)

  VastaaPoista
 3. "Viimeisenä harjoitteluiltanani pidin pientä päivän ikäistä nyyttiä sylissäni äidin ollessa suihkussa ja mietin, että tätä alaa ei voi muuta kuin rakastaa!"

  Niin totta! Itse en kätilöksi opiskele, vaan terkkariksi, mutta meidän opintoihin kuuluu 2 viikkoa lapsivuodeosastolla, ja ihastuin siihen hommaan täysin :). Sattui vielä niin hyvä osasto, jossa ihania kätilöjä. Siinä pientä nyyttiä sylitellessä äidin tupakkareissun ajan tuli kyllä mietittyä jopa, että josko sitä kätilöksi tämän jälkeen. Mutta ei musta olis varmastikaan niitä itse synnytyksiä hoitamaan, ja niihin kuitenkin ainakin opiskeluvaiheessa joutuisi osallistumaan. Joten tyytyminen on tähän ammattiin, mut onneks tässä ollaan myös samojen teemojen äärellä (neuvolassa jos työskentelee) :). Ja eihän sitä tiedä, jos ton tyyppiselle osastolle joskus pääsee vaikka keikalle. Tai sit joskus myöhemmin kouluttautuu lisää.... Mut jokatapauksessa noi äidit ja pikkuvauvat (ja isät!) kyllä varasti sydämen.

  VastaaPoista
 4. Kiinnostavia nämä kätilöopintoaiheet! Itsekin aloitan kätilöopinnot ensi syksynä, tosin eri paikkakunnalla. Osaatko sanoa minkä pituisia koulupäiviä teillä pääsääntöisesti on, vaihteleeko paljonkin ja mihin aikaan yleensä alkaa ja loppuu? Ja jääkö kamalasti kotiin vielä hommia? Pohdin tässä osa-aikaisen työn ja lapsiperhearjen yhdistämistä opintoihin...huh, onkohan mahdollista, siis tuo työ vielä lisäksi. Pakkohan sitä rahaakin jostain on saada!

  VastaaPoista
 5. Moi
  Olen uusi lukija blogissasi ja todella hienoja postauksia olet tehnyt. Kätilö-opiskeluistasi tuli mieleen, että podetko työsi ansiosta vauvakuumeilua vai riittääkö 2 lasta sinun perheeseesi

  VastaaPoista
 6. Kyllä vaan. Asioita, joita en tule koskaan unohtamaan, ovat mm. törkeän huono kohtelu esikoista synnyttäessä ja lapsivuodeosastolla annettu surkea imetysohjaus, jota noudattamalla imetys olisi kaatunut tasan siihen.

  Kätilöllä pitää olla herkkä korva kuunnella äitiä ja hänen toiveitaan, eikä vaan painaa kirjoista opittua "näin kaikki ajattelevat" -laput silmillä eteenpäin.

  VastaaPoista
 7. Heheh, kiva, jos saan kätilöinspiksen tartutettua suhun! ;-)

  VastaaPoista
 8. Näitä on tosi kiva tehdä! :-) Lisää on taas tulossa piakkoin.

  VastaaPoista
 9. Ooh, mahtavaa kuulla muiden samanlaisia kokemuksia. Se on vaan niin mieletön tunne, kun on löytänyt juuri sen oman jutun! tsemppiä sun opintoihin. <3

  VastaaPoista
 10. Onnea opiskelupaikasta!

  Meillä on hyvin vaihtelevat päivät. Aluksi oli todella paljon 8.30-15.30 päiviä ja paljon iltaluentoja klo 19.30/20.00 asti. Nyt mahtuu jopa vapaapäiviä satunnaisesti lukkariin. Meillä ei ole mikään viikko samanlainen. Itsenäistä opiskelua on lisätty, joten välillä on paljon hommaa ja joskus vähemmän. Itse käyn melkein viikoittain töissä. Voit suunnitella vaikka opinto-ohjaajan tai tutoropettajan kanssa löysemmän lukkarin, jos on pakko käydä säännöllisesti töissä siinä lomassa. Tsemppiä! :-)

  VastaaPoista
 11. Heippa, Annica! Toivottavasti viihdyt blogissani jatkossakin. Lisää on tulossa kätilöopinnoista, se on varma. :-)

  Kyllä nuo kaksi lasta riittävät nyt minulle, mutta ovathan vastasyntyneet aivan mielettömän valloittavia. Kyllä mie luulen, että oikean miehen kanssa sitä voisi lisää lapsia joskus hankkia. Koskaan ei tiedä! :-)

  VastaaPoista
 12. Oi, tosi ikävä kuulla tuollaisia kokemuksia. Itse aion pitää huolen, että kaikki perheet kokonaisuuksina tulevat saamaan hyvää ohjausta minulta. :-)

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!