Kahvihifistelijä(kö)?

eevi_sydamenasialla_kahvia IMG_5083 IMG_5088 IMG_5136 IMG_5112

Olen vannoutunut kahvinjuoja! Aikoinani olin on/off kahvin käyttäjä. Teininä joskus aloitin, mutta kahvi oli liian voimakasta vatsalleni. Kyllä, ihan oikeasti. Satunnaisesti saatoin juoda kupin, mutta enemmänkin join teetä. Kotiäitiaikoina en vielä juonut säännöllisesti kahvia, joka on ihme sen valvomisen määrää ajatellen. Kun aloitin opiskelut ja ensimmäiset seitsemän aamut harjoittelussa alkoivat, aloin juomaan kahvia. Vuosi sitten aloitin kahviriippuvuuteni ihan kunnolla. Ja sille tielle jäin.

Viime kesänä hankin kahvimyllyn ja tuparilahjaksi pyysin ystäviäni hankkimaan minulle Moccamasterin. Sen jälkeen kahvihetket ovat olleet nautinnollisimpia ikinä. Varsinkin, kun olen kuullut erilaisia tarinoita siitä, kuinka tämä Moccamasterin hankkiminen minulle aiheutti päänvaivaa sekä hilpeyttä ystävien kesken pidetyssä Face-keskustelussa.

Kyllä se niin vain on, että vastajauhettu, tuore kahvi on parasta. Kahvimylly laulaa joka aamu, viikonloppuisin useampaa otteeseen. Kahvipavut maksavat kilohinnaltaan valmista kahvijauhetta enemmän. Suodatinkahvin kilohinta on 4 euron hujakoilla, kun kahvipavut 8 euron kummallakin puolella. Kokosin yhteen jokaisen kahvinkeittäjän vinkit, jotka kannattaa pitää mielessä, kun laittaa seuraavan kerran kahvit tulemaan!

 1. Kahvi on parhainta vasta jauhettuna tuoreista pavuista!


2. Kahvi tulisi säilyttää ilmatiiviisti. Kahvi tulee suojata valolta, kosteudelta sekä hajuilta. Kahvijauhe menettää tuoreutensa, kun se on kontaktissa ilman kanssa. Siksi kahvi tulisi säilyttää ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa alkuperäisessä pussissa, jotta kahviin ei tartu makua muista elintarvikkeista.


3. Kahvinkeittoon tulee käyttää raikasta, kylmää vettä. Annostele vesi säiliöön esimerkiksi puhtaalla kannulla tai kahvikupilla. Näin keitin pysyy puhtaana ja kahvin maku raikkaana. Kannuun jäänyt kahvirasva voi haitata keittimen toimintaa.


4. Ilmeisesti suodatinpaperillakin on väliä. Sen tulisi olla laadukas, hajuton ja mauton happivalkaistu suodatinpaperi. Suodatinpaperille voi tehdä makutestin: liota suodatinpaperia hetki kuumassa vedessä, anna jäähtyä – ja maista.


5. Kahvin annosteluun tulee käyttää keittimen omaa kahvimittaa. Tarkka annostelu takaa aromeiltaan tasalaatuisen ja täysipainoisen kahvijuoman jokaisella kahvinkeittokerralla.


6. Valmiin kahvin oikea lämpötila on 80-85 astetta. Moccamaster-kahvinkeittimet on suunniteltu säilyttämään valmis kahvi oikean lämpöisenä, jotta voit nauttia parasta kahvia kerta kerran jälkeen.


7. Suodatusajalla on väliä. Se on ratkaiseva tekijä, kun valmistetaan parasta kahvia. Liian nopea suodatusaika ja kahvista tulee laihaa. Liian pitkä suodatusaika taasen tuo esiin kahvin kitkeryyden. Moccamaster valmistaa 10 kuppia kahvia 6 minuutissa.


8. Paraskin kahvinkeitin vaatii säännöllistä huoltoa ja puhdistusta toimiakseen luotettavasti. Pese kannu ja suodatin kansineen jokaisen käyttökerran jälkeen lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella. Pese keitin kahden viikon välein puhdistusliuoksella. Pinttyneet astiat voi myös pestä soodalla. Suorita kalkinpoisto kahdesti vuodessa.


Tiesittekö, että vanhoista kahvinporoista ja oliiviöljystä saa kuorintatahnan! Lapsellista-blogista tämän ohjeen aikoinani bongasin.9 kommenttia

 1. Suodatinkahvi maksaa myös tuon 8 €/kg, neljällä eurolla saa vain puoli kiloa kahvijauhetta.:-)

  VastaaPoista
 2. Öh, totta. Niinhän mie netistä katoin ja niin piti kirjoittaa. :-D

  VastaaPoista
 3. Useasti oon kyl kuullut ettei kahvia saa säilyttää jääkaapissa.

  VastaaPoista
 4. Okei. Itse säilytän kahvipaput jääkaapissa. :-)

  VastaaPoista
 5. Mä en tykkää Mocca Masterilla keitetystä kahvista. Meillä oli pari vuotta, mutta luovuttiin. Eniten tykätään molemmat pannukahvista, muttei aina jakseta sitä keittää, joten usein tulee tehtyä pressopannulla. Siitäkin tykkään kovasti. Jauhetaan myös itse pääosin pavut, meillä tosin on käsimylly.
  Meillä on muuten yks ystävä, joka jopa paahtaa pavut itse :)

  VastaaPoista
 6. Käytetyt kahvinpurut, ruususuola/sokeri/hunaja, ja loraus öljyä. Maailman paras kuorinta. Erityisesti suolan kanssa, iho tarvitsee myös ulkoapäin suolaa, varsinkin kasvot! :)

  VastaaPoista
 7. En ole ikinä ymmärtänyt Moccamasterin hienoutta. Mun mielestä se ei ole kovin käyttäjäystävällinenkään, liikaa irtoavia osia. Mulla ainakin lenteli kaiken maailman kannet aina pitkin keittiötä kun ko keittimen omistin - mutta olenkin aika tohelo :D Kahvin mausta en halua sen ihmeemmin edes sanoa, itse kun en enää omista minkäänlaista keitintä vaan keittelen kahvini presso- ja mutteripannulla. Ainut ongelma on nykyään vaan se, että kun kotona on niin hyvää kahvia, maistuu työpaikan suodatinjuhlamokka ihan hirveelle! First world problems :)

  VastaaPoista
 8. Moccamaster on paras! Maistuu ihan parhaalle :). Meillä on ollu monta vuotta ja työpaikan taukotilassakin porisee masteri,nam :)

  VastaaPoista
 9. Sama vika, se työpaikan juhlamokka on kamalaa kotikahvin jälkeen, pressopannulla teen kahvini ja tilaan ulkomailta parempaa tummaa kahvia. Espressoa varten on Jura kahvikone.

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!