Akupainanta synnytyksen tukena

 

Kävin viikonloppuna mielenkiintoisella päivän kurssilla akupainannasta synnytyksen tukena. Akupainanta on akupunktiopisteisiin kohdistuvaa painantaa, joita löytyy ympäri kehoa. Se perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen, jota sivuutimme kurssin alussa aika nopeasti. Qi eli elämänenergia virtaa ihmisessä ja ihmisen ympärillä kaikkialla maailmankaikkeudessa. Qi suojelee ja lämmittää kehoa, muuntaa ja kuljettaa, kontrolloi eli pitää elimet oikealla paikallaan, aktivoi, käynnistää ja on itse liikettä. Qin kulkuun vaikuttavat liikkuminen, lihaskireys, tunteet, ravinto, lepo sekä ulkoiset tekijät.

Mielenkiintoisia juttuja liittyy kiinalaiseen lääketieteeseen, esimerkiksi se, että sisäelimet toimivat pareittain. Esimerkiksi keuhkot ja paksusuoli ovat pari, jotka poistavat kuona-aineita kehosta. Osasin hyvin samaistua ajatukseen, että yleensä astmaatikoilla on myös vatsanalueen ongelmia. Mutta maksa ja sappirakko parina, joihin liittyy mm. silmät ja tunteet, ei aivan omaan ajatusmaailmaani kolahtanut. Kiinalainen lääketiede nimittäin uskoo, että tukahdetut tunteet johtavat silmäongelmiin. Tämän mukaan voimakas, äkillinen tunne tai liian kauan jatkunut patoutunut tunne aiheittaa sairauksia, joka käy välillä ihan järkeen. Esimerkiksi stressihormoni, kortisoli, vaikuttaa pitkällä juoksulla negatiivisesti ihmiseen ja terveyteen.  Pieni katsaus tähän maailmaan oli mielenkiintoinen ja avartava.

Akupisteet ovat energeettisesti herkkiä, voimakkaasti sähköisiä pisteitä eri puolilla kehoa. Kullakin pisteellä on oma erityinen laatunsa ja vaikutuksensa ja kaikki pisteet ovat yhteydessä toisiinsa. Yksikin piste vaikuttaa dominoefektin tavoin koko kehon energeettiseen kokonaisuuteen. Yhden pisteen kautta voidaan vaikuttaa moneen erityyppiseen ongelmaan. Akupisteet sijaitsevat usein helposti paikannettavissa kohdissa, kuten lihasten yhtymäkohdissa tai luissa tuntuvissa koloissa.

Länsimaissa on pyritty selvittämään mihin akupunktio tai akupainannan vaikutus perustuu. Akupunktion ja akupainannan on havaittu lisäävän selvästi paksujen hermosyiden impulsseja. On myös tutkittu, että elimistö alkaa akupisteitä käsitellessä tuottaa itse omaa luonnollista kivunlievitysainetta, endorfiinia. Akupisteitä käsitellessä solujen välinen sähköinen toiminta lisääntyy.

Yhtä akupistettä painetaan, kunnes sormen alla tuntuu jotain muutosta (lämpöero, pehmeneminen, värinä tai syke). Liian voimakas tai liian kevyt painaminen ei ole suotavaa, vaan pisteitä käsitellessä hoidettavaa kuunnellaa, jotta painetaan sopivalla voimakkuudella. Kurssin vetäjä painotti, että tärkeintä on ajatus. Akupainanta vaatii myös aikaa ja toistoja. Välttämättä yhdellä kerralla ei saada pitkäaikaisia tuloksia, ellei ole kyse esim. akuutista päänsärystä. Akupainannalla on myös esteitä, kuten akuutissa vaiheessa oleva syöpä, alkoholin tai päihteiden vaikutuksen alaisena oleminen, antibioottikuuri, vasta aloitettu psyykelääkitys. Myös raskauden ensimmäisen kuukauden aikana on vältettävä tiettyjä pisteitä, jotka saattavat vaikuttaa abortoivasti.

AKUPISTEITÄ


Ennen synnytystä on hyvä vahvistaa selkää, lantion aluetta ja kohtua. Yksi piste, joka tukee sekä sukuelimiä tai luustia ja hoitaa alaselkää löytyy 2. lannenikaman sivusta. Piste paikallistetaan laittamalla kädet kylkiluiden alle, peukalot osuvat selkärangan viereen. Tämän pisteen pitäisi auttaa myös kuukautiskipuihin.


Peukalon ja etusormen luiden yhtymäkohdasta etusormeen päin luun kuopassa on herkullinen piste. Tämän pitäisi mm. jouduttaa synnytystä, auttaa päänsärkyyn ja virkistää. Tämä piste on myös yleinen kipupiste, jota voi kokeilla kipuun. Myös hartian korkeimmailla kohdalta löytyy piste, jonka pitäisi käynnistää synnytys, auttaa selkäsärkyyn ja synnytysvaikeuksiin, niskajäykkyyteen ja riittämättömään maidontuloon. Kummatkin pisteistä ovat abortoivia, joita ei akupainannan periaatteiden mukaan suositella alkuraskauden aikana.


Korvan takana kartiolisäkkeen takana, kuopassa kallonpohjan alareunassa on piste, jonka pitäisi auttaa niin päänsärkyyn, niskajäykkyyteen sekä särkyyn selkä- ja lannealueella. Tätä pistettä voi kokeilla synnytyksen aikana kipuun. Niin sanottu paniikkinappula taas löytyy mieltä rauhoittamaan keskeltä rannetaivetta jänteiden välistä. Kiukkuisuuteen taas nimettömän sormen pikkurillin puoleisessa kynnen reunassa on hyvä piste lepyttämään.


Mielenkiintoisin piste mielestäni löytyy neljä sormenleveyttä navan alapuolelta. Tämä on oikea naisen piste, jonka pitäisi hoitaa kohtua ja avustaa hedelmöittymisessä. Se on naisen mestariposte, joka elvyttää naisen hormonaalista ja seksuaalista energiatasoa ja antaa muutenkin vitaliteettia. Piste auttaa mm. päänsärkyyn, huimaukseen, unettomuuteen, epäsäännöllisiin kuukautisiin, kivuliaisiin kuukautisiin, poisjääneisiin kuukautisiin.


Akupainanta on hyvä kivunlievitysvaihtoehto, jota varmasti tulen tarjoamaan synnyttävälle äidille. Omakohtaista kokemusta minulla ei ole synnytyskivun lieventämiseen tällä menetelmällä, mutta miksi ei kaikkea voisi kokeilla. Nykyään puhutaan niin paljon synnytyksen medikalisoinnista ja lääkkeellisestä kivunlievityksestä synnytyksissä. Akupainanta voi aivan hyvin olla varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi synnytyksen alussa. Opiskelijana ja valmistuneena kätilönä ainakin kysyn haluaako perhe kokeilla tätä kivunlievitykseen. Maalaisjärki ja kohtuus kaikessa on muistettava tässäkin asiassa, joten en lähtisi pelkkiä akupisteitä painamalla käynnistämään esimerkiksi yliaikaista raskautta käynnistyäkseen. Joku voi uskoa tähän enemmän ja joku ei varmaan saa minkäänlaista apua akupisteiden painamisesta. Tämäkin on vain yksi vaihtoehto monien joukossa.


Vaikka tulen varmasti kätilönä kertomaan sekä tarjoamaan lääkkeettömistä kivunlievitysmenetelmistä, niin jokaisen tulisi tuntea omat rajansa sekä mennä omien tuntemusten mukaan. Synnytyskipua ei ole pakko kestää ja lääkkeellisiä menetelmiä olemassa. Itse tulen rohkaisemaan lääkkeettömien kivunlievitysten kokeilemista niin äidin kuin vauvankin kannalta. Tulee muistaa, että kätilö arvioi ja tietää, koska on esimerkiksi epiduraalin aika. Synnytyskipu on hyvä mittari synnytyksen etenemisestä, mutta kärsimystä ei synnytyksen pidä olla.
6 kommenttia

 1. Viimeisimmässä synnytyksessä istukka ei meinannut irrota, mutta onneksi salissa oli hoitaja joka "tiesi akupisteensä ". Hieroi jostain isonvarpaan läheltä ja mä kysyin, että onko varma, ettei käytä veistä. :) Istukka irtosi eikä tarvittu salikeikkaa. Hurraa kätilöt ja ammattitaito!

  VastaaPoista
 2. Vautsi, mahtava kuulla, että sulla on myönteinen kokemus akupainannasta! :-)

  VastaaPoista
 3. Itse sain ensimmäisessä synnytyksessä akupunktioneulat korviini avautumisvaiheessa. Kätilö ehdotti niitä ja olin avoin kokeilemaan. Koin, että niistä oli hyötyä, sillä en niiden lisäksi käyttänyt kuin ilokaasua kivunlievityksenä. Olisin ottanut neulat seuraavillakin kerroilla, mutta synnytykset olivat niin nopeita ettei niitä ehditty laittaa.

  VastaaPoista
 4. Noita neuloja haluaisin itsekin opetella käyttämään. Nyt me perehdyimme vain akupisteiden painamiseen. Olisi hyvä lisä vielä hallita nuo neulatkin. Kiva kuulla, että sait siitä apua. Ja aivan mahtavaa, että niitä on sinulle tarjottu! :)

  VastaaPoista
 5. Tuli tästä kirjoituksesta mieleen ihan vain se, että synnyttäjä kannattaa varmaan aina ottaa yksilönä vastaan: osa varmasti haluaa noista kuullakin, mutta osa ei. Omalta osaltani luottamus uskomushoitoihin on täysi 0%, ja kyllä olisi synnyttäessä mennyt usko kätilön ammattitaitoon jos alkaa minulle naama peruslukemilla ihan oikeasti ja tosissaan kertomaan akupisteistä. Eli tarjota toki voi, mutta jos asiakas ei näistä innostu niin kannattaa varmaan jättää omaan arvoonsa nuo. :) kun itse synnytin, koin osan luottamuksesta kätilöön tulevan juuri siitä että hän yritti löytää _minulle_ parasta vaihtoehtoa, eikä tähän kyllä olisi kuulunut uskomushoitojen tyrkyttäminen.

  VastaaPoista
 6. Se on ihan itsestään selvä asia, että jokainen synnyttäjä on yksilö ja jokaisella on omanlaisensa tarpeet, toiveet ja halut. Kuuluu hyvään ammattitaitoon tarjota erilaisia kivunlievitysmenetelmiä ja osata perustella, että miksi jotain tiettyä juttua tarjoaa. Kätilö (tai kukaan muukaan) ei ole ajatustenlukija, joten siksi voi ja pitää aina kysyä. Ja sama pätee synnyttäjään, jonka toiveita kuunnellaan ja yritetään mahdollisuuksien mukaan toteuttaa.

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!