Matkasynnytyspäivä

eevi_sydamenasialla_matkasynnytyspaiva2 eevi_sydamenasialla_matkasynnytyspaiva eevi_sydamenasialla_matkasynnytyspaiva5 eevi_sydamenasialla_matkasynnytyspaiva6 eevi_sydamenasialla_matkasynnytyspaiva3 eevi_sydamenasialla_matkasynnytyspaiva4 eevi_sydamenasialla_matkasynnytyspaiva7 eevi_sydamenasialla_matkasynnytyspaiva8 eevi_sydamenasialla_matkasynnytyspaiva9 eevi_sydamenasialla_matkasynnytyspaiva10

Perjantaina 10.10 järjestettiin Matkasynnytyspäivä. Matkasynnytyspäivä oli kätilöiden kannanotto pinnalla oleviin suunniteltuihin muutoksiin synnytysosastojen osalta - ja koko synnytyskulttuuriin Suomessa. Ja saihan tähän päivään osallistua muutkin, kuin pelkät kätilöt tai kätilöopiskelijat. Tällä hetkellä synnytyksiä hoitaa Suomessa 27 sairaalaa. Suomessa olisi 1.6.2015 sosiaali- ja terveysministeriön aloitteesta enää 20 synnytyksiä hoitavaa sairaalaa. Siis vain 20 paikkaa synnyttää maassa, jossa syntyi viime vuonna 58 000 lasta. Vuonna 1975 Suomessa oli 62 synnytysyksikköä. Kaikki alle 1 000 synnytystä vuosittain hoitavaa osastoa ovat lakkautusuhan alla.  Se tarkoittaa sitä, että uhan alla ovat Kemi, Salo, Porvoo, Lohja, Oulainen, Mikkeli ja Savonlinna. Matkasynnytysten osuus on lisääntynyt viime vuonna jopa 20 prosenttia edellisvuoteen nähden. Määrä on kasvanut erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomessa. Kasvu johtuu pidennetyistä matkoista sairaalaan, mutta myös siitä, että ruuhkaisissa sairaaloissa äitejä kehoitetaan pysymään kotona entistä pidempää. Ei ole yksinkertaisesti resursseja ottaa synnyttäjiä vastaan! Jos nyt vuosittain matkalle syntyy 150 lasta, niin miten sen jälkeen, kun suunnitelmissa on lakkauttaa 7 laitosta? Fakta on, että kaikissa sairaanhoitopiireissä on yhtä suuri riski joutua synnyttämään tien päälle.

23.9 Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi tiedoitteen, Päivystysasetuksen päivityksellä taataan hoidoin laatua ja turvallisuutta. "Synnytyksiä koskevia edellytyksiä tiukennetaan potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Synnytystoiminta sairaalassa edellyttää vähintään noin 1000 synnytystä vuodessa. Tällä turvataan hyvä valmius hätätilojen hoitoon. Pitkien välimatkojen alueilla saatetaan tarvita pienempiäkin synnytyssairaaloita, jotta hoito olisi saavutettavissa kohtuullisessa ajassa. Sosiaali- ja terveysministeriö voi tarvittaessa myöntää poikkeusluvan sairaalalle, jossa on alle 1000 synnytystä vuodessa, jos palvelun saavutettavuus tai potilasturvallisuus edellyttää sitä. Myös tällöin sairaalan on täytettävä asetuksen edellyttämät vaatimukset henkilöstön osaamisesta ja riittävyydestä. Sairaalassa on oltava välitön valmius hätäkeisarileikkaukseen ja muun muassa lastenlääkäripäivystys. Matkasynnytyksiä pyritään vähentämään synnytyssairaaloiden äitiyspoliklinikoiden ja alueiden neuvoloiden tiiviillä yhteistyöllä.

Päivystystoiminnan potilasturvallisuudella on suuri merkitys väestön terveydelle ja terveydenhuollon kokonaiskustannuksille. Asetus luo valtakunnallisesti yhtenäisen pohjan päivystyshoidolle ja mahdollistaa laadukkaat palvelut väestölle paikallisesti ja alueellisesti. Tavoitteena on, että terveyskeskuksissa on edelleen iltavastaanottoja ja viikonloppuvastaanottoja, jotta lievät sairastumiset voidaan hoitaa lähellä asukkaita." Ei siis synnytyksiä, joissa on kahden ihmisen elämästä kiinni. Synnytysosaston lähtiessä sairaalasta lakkaa muutamassa vuodessa myös naisten- ja lastenosasto, jonka jälkeen sairaala onkin jo niin pieni ettei sitä kannata ylläpitää ollenkaan.

Perustelut tulevaan muutokseen ovat säästöt ja potilasturvallisuuden lisääminen. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) vastaa matkasynnytysten kasvavaan määrään mahdollisella ensihoidon ammattitaidon lisäämisellä. Susanna sanoo, että: "Pitää olla kyky vastata tilanteeseen, jos sairaalaan ei ehditä. Oltiinpa sitten tien poskessa tai parkkipaikalla, terveydenhuollon ammattilaisia pitää saada paikalle. Olen kuullut, että varsin paljon näihin tilanteisiin on jouduttu". Kyllä, jopa 150 lasta syntyi matkalla sairaalaan. Varsin paljon, siis. Fakta on, että ensihoitajat opiskelevat synnytysoppia ja naistentauteja tällä hetkellä yhden opintopisteen verran. Se tekee 27 tuntia. Kätilöksi opiskellaan 270 opintopistettä, joka tekee 4,5 vuotta, eli 7 290 tuntia. Siinä on todella monta tuntia enemmän tietoa ja taitoa valmistautua synnytyksessä mahdollisiin komplikaatioihin. Onhan ne isätkin joskus joutuneet toimimaan kätilöinä, mutta niissä tapauksissa hyvin on käynyt vain siksi, koska vauva on syntynyt ilman komplikaatioita.

Huovinen toteaa myös seuraavaa: "Nykytilanteessa meillä on kahdenlaisia sairaaloita: niitä joissa apu on lähellä ja niitä joissa näin ei ole välttämättä aina. Tätä tilannetta ei voida seurata sivusta." Tähän väitteeseen vastaa Porvoo: "Synnytys on turvallista myös pienessäkin yksikössä". Vaikka Porvoossa synnytetäänkin piirun alle tuhat synnytystä vuodessa, ei se tee ammattitaidosta, valmiuksista tai resursseista yhtään huonompaa. Huovinen vetoaa siihen, että on ihan eri asia hoitaa vuodessa 300 synnytystä kuin hoitaa tuhansia synnytyksiä. Niin, on ihan eri asia hoitaa synnytys kätilön toimesta, joka opiskelee ammattiaan 4,5 vuotta, kuin laittaa tilalle ensihoitaja, joka on opiskellut synnytysoppia 27 tuntia! Pahimmassa tapauksessa edes ambulanssi ei ehdi paikalle ja äidin apuna on pelkkä isä, tukihenkilö tai taksikuski. Porvoossa on kaikki valmiudet synnytyksiin: "Sairaalassamme on valmius hätäkeisarileikkaukseen anestesialääkärin ja gynekologin päivystäessä sairaalassa. Lastentautien erikoislääkärin vasteaika on asetuksen mukainen, ja erikoislääkäri on usein jo vastaanottamassa syntyvää lasta." Porvoossa hätäsektio voidaan tehdä kymmenessä minuutissa. Esimerkiksi Porvoon kohdalla lakkautuksen vetoaminen ammattitaitoon on tökeröä. Eihän tässä ole muusta kysymys kuin säästöistä, joita niin kipeästi halutaan lapsiperheiden kustannuksella tehdä. Raha puhuu, ei perheiden oikeudet tai äidin ja lapsen turvallisuuden takaaminen synnytyksissä.

Eilen tosiaan seisoimme Mannerheimintiellä omien kylttiemme kanssa. Saimme paljon hymyjä, tööttäyksiä ja peukkuja. Myös muutama tuli juttelemaan kanssamme. Kun on kyse näin tärkeästä asiasta, on ehdottoman tärkeää levittää tietoa muille. Kaikki eivät ole varmaan kiinnittäneet huomiota siihen, että Hus kaavailee Kätilöopiston sairaalan sulkemistaKätilöopistolla synnytyksiä tapahtuu vuosittain yli 7 000. Nyt nämä halutaan siirtää Jorviin, jossa vuosittain syntyy noin 4 000 lasta. Tähän päälle kun lisätään vielä Porvoon melkein 1 000 synnyttäjää. Synnytyksiin ei vain voi olla jonoja. Kun se alkaa, niin se alkaa. Kätilöopiston sairaalan kohta on vielä vain keskusteluasteella, mutta iso metelihän siitä nousee.

Eniten ihmettelen sitä, että koska tässä asiassa mennään lapsiperheiden tasolle. Missä vaiheessa mietitään sitä oikeaa elämää ja tilanteita, joita synnyttäjillä on vastassa. Kun koko ajan puhutaan säästöistä ja potilasturvallisuudesta, unohdetaan se elämä lapsiperheiden kodissa. Unohdetaan se, että kyse on uuden perheenjäsenen syntymisestä. Pienen ihmisenalun, joka on täysin synnytyksen hoitavan ihmisen armoilla. Vaikka naisen keho onkin luotu synnyttämään, ei sekään mikään ihmekone ole siinä suhteessa, että synnytysyksiköitä lakkauttamalla evoluutio pitäisi huolen, että naisista muovautuu itsenäisesti tienvarsiin synnyttäviä.

Ei voida olettaa, että synnyttäjät osaavat hakeutua sairaalaan juuri oikealla hetkellä. Tai siellä matkalla synnyttäneillä on erikoiskoulutusta saanut ensihoitaja-kätilö, joka pystyy hoitamaan ambulanssissa synnytyksen. Tai ettei matkalla tapahdu vakavia komplikaatioita. Jos komplikaatio tapahtuu, on sen nopea ensihoito erityisen tärkeää. Ambulanssissa tai auton takapenkillä ei voida vastasyntyneen tehohoitoa antaa! Kun vastasyntyneellä on hätä, ei siihen auta 120 kilometrin tuntivauhti matkalla sairaalaan. Kukaan ei voi korvata perheelle sitä surua, jos synnytyksessä käy huonosti. Yksikään säästetty euro synnytysyksiköiden sulkemisessa ei helpota vaikeasti vammautunutta tai jopa synnytykseen kuollutta lasta! Eikä todellakaan voida olettaa, että pidentämällä kätilöiden koulutusta puolella vuodella, saamme siinä ekstraherkistyneen kuulon kuulemaan äidin äänestä, koska vauva syntyy, tai ennustajan taitoja arvioimaan, koska sairaalaan täytyy oikeasti tulla.

Kuka maksaa perheille hotellihuoneen, kun äidin on muutettava pois omasta kodistaan synnytyksen lähentyessä? Kuka hoitaa muita sisaruksia sillä aikaa? Kuka maksaa perheelle, kun isä haluaa ottaa palkatonta lomaa ollakseen kumppaninsa vierellä?  Kuka lohduttaa äitiä, joka pelkää pitkiä matkoja sairaalaan? Mikään päivystysasetus ei lisää yhdenkään synnyttäjän mielenrauhaa. Mustaa valkoisella kirjoitetut sanat potilasturvallisuudesta eivät lämmitä äidin mieltä, joka ei saa synnyttää omalla paikkakunnallaan, vaan joutuu matkustamaan monta kilometriä autossa. Äidin raskauden aikainen stressi lisää vain vauvan stressitasoa. Se on aivan todistettua. Potilasturvallisuuden nimissä Suomeen syntyy entistä enemmän jo valmiiksi stressaantuineita lapsia.

Synnytys on ainutlaatuinen tapahtuma. Se koskettaa monia ihmisiä perheen ympärillä. Synnytyksestä tulisi tehdä turvallinen ja ainutlaatuinen tapahtuma kaikille. Myös kätilöille. Yksikään kätilö ei halua synnytyksistä liukuhihnatyötä. Kätilön tulisi saada olla lähellä synnyttäjää, ajan kanssa. Vaikka en ole ollut mukana vielä yhdessäkään synnytyksessä, on minulle aivan selvää, miksi haluan kätilöksi. Haluan olla mukana, kun kahdesta ihmisestä tulee perhe. Haluan olla jakamassa sen ilon. Nähdä vastasyntyneen ensimmäiset henkäykset. Haluan nähdä vanhempien kasvoille nousevan hymyn. Tahdon olla se, johon vanhemmat ovat luottaneet. 

Näissä asioissa ei saa katsoa vain lukumääriä tai euroja. Nyt on kyse perheistä! Syntyvää lasta ei kiinnosta, kuinka paljon säästettiin sulkemalla taas yksi synnytysyksikkö. En usko, että tulevaisuudessa tullaan kiittelemään kauniisti synnytysten keskittämistä. On lottovoitto syntyä Suomeen. Niin ne sanovat. Onko se, jos suunta on tämä?

19 kommenttia

 1. Todella hyvin kirjoitettu!

  VastaaPoista
 2. Kiitos! :-) Osallistuitko sinä matkasynnytyspäivään? Tai näitkö pop up-synnäreitä?

  VastaaPoista
 3. Mulla kun kumpikaan synnytyksistä ei ole mennyt ihan putkeen, niin en välttämättä olisi edes täällä, saati sitten kumpikaan lapsistamme, jos en olisi ollut synnyttämässä sairaalassa.

  VastaaPoista
 4. Kirjoitit niin hyvin, että linkkasin blogisi oman matkasynnytyspäivä-tekstin alkuun (linkki yllä)! Jos tämä ei sovikaan niin poistan sen toki.

  VastaaPoista
 5. Aivan todella hyvä kirjoitus. Itsekkin asiasta tosi kkiinostunu ku kätilöksi meinaan opiskella.

  VastaaPoista
 6. hyvä kirjoitus! laittaa miettimään aina nämä,.... vaikka voihan se joskus sattua lyhyelläkin matkalla se toiminta. Mutta itse onnekkaana olen aina sairaalaan ehtinyt ja toivon nytkin ehtiväni :) pian, neljättä kertaa!

  VastaaPoista
 7. Se on totta, että aina voi tapahtua jotain odottamatonta. Esimerkiksi kotisynnytksissä voi sattua ja tapahtua. Silloin on onneksi kätilö paikalla, jotta osataan toimia ajoissa.

  VastaaPoista
 8. Heippa! Ei haittaa yhtään. Mukava kuulla, että tykkäsit. :-)

  VastaaPoista
 9. Kiitos, Henska! Hienon ammatin olet vallinnut. ;-)

  VastaaPoista
 10. Kiitos, Landemutsi! Nämä ovat tärkeitä asioita pohtia ja mennä juuri sinne perheiden tasolle päätöksiä tehdessä.

  Tsemppiä synnytykseen! Toivottavasti saat ihanan kätilön. :-)

  VastaaPoista
 11. Hyvä kirjoitus :) Mun mielestä on vähän pelottavaa, jos ne oikeasti lakkauttaa nuo kaikki yksiköt. Itsekin toivoisin vielä saavani toisen lapsen joku kaunis päivä ja aika ahdistavalta tuntuu ajatus, että pitäisi lähteä Porvoosta Jorviin asti synnyttämään.. :/

  VastaaPoista
 12. Kiitti, Emmi! :-) Ajatus on pelottava. Myös tulevaisuuden työpaikkojen osalta. Porvooseen on vaikea jäädä jos ei ole työpaikkaa kätilölle.

  VastaaPoista
 13. Todella hyvä kirjoitus tärkeän asian puolesta!

  VastaaPoista
 14. Minä kiitän! :-) Ihanaa, että samanlaisia ajattelijoita löytyy.

  VastaaPoista
 15. Hyvä kannanotto!! Kyllä turhauttaa ja kiukuttaa jos/kun synnytyspolitiikka on Suomessa menossa tähän suuntaan! Onneks asiasta nyt pidetään meteliä, toivottavasti jotain vielä muuttuu parempaan suuntaan.

  VastaaPoista
 16. Kiitos, Anne!

  Itse en ole poliittisesti aktiivinen, mutta kyllä täältä herää omien puolesta puhuja, kun se asia osuu omalle kohdalle.. Pitäisi varmaan olla enemmänkin hereillä. Eihän tässä ole muu mielessä, kuin raha, sanon minä. Potilasturvallisuus on mielestäni tässä vain sanana ihmisiä hämäämässä..

  VastaaPoista
 17. Hieno kirjoitus tärkeästä asiasta! Minullakin täällä "maaseudulla" matkaa oli synnytyssairaalaan 100km, eikä raskausaikana pelkoani matkasynnytyksestä otettu neuvolassa tosissaan. No, eipä keritty sairaalaan asti, onneksi kaikki sujui hyvin ja isä toimi kätilönä oikein mallikkaasti. :)

  VastaaPoista
 18. Oho, teillä on ollut pitkä matka! Haluatko kertoa lisää, miten synnytys meni? heräsi mielenkiinto! :-)

  VastaaPoista
 19. […] Osallistuin luokkalaisteni kanssa Matkasynnytyspäivään, jonka tunnelmia voit käydä lukemassa linkin […]

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!