Alapään asiantuntijoiden 4. lukukausi

eevi_sydamenasialla_syksykoulussa14

Tänä syksynä kätilöopinnot ovat käynnistyneet kunnolla. Kätilöksi opiskellaan 4,5 vuotta ja ensimmäiseksi opinnoissa keskitytään sairaanhoitajaopintoihin, koska saamme kaksoistutkinnon valmistuttuamme. Kolme lukukautta olemme perehtyneet ihan sieltä kliinisen hoitotyön perusteista viime kevään mielenterveysteemaan. Vasta tuleva harjoittelumme, joka on meille jo neljäs, on lähempänä omaa alaa, kätilöyttä. En voi uskoa, että jo ensi keväänä olemme harjoittelussa lapsivuodeosastolla! Nyt tuntuu, että aika menee hurjaa vauhtia eteenpäin. Ei sitä uskonut millään, että tulemme pääsemään tähän pisteeseen, kun aloitin koulun.

Tämä syksy alkoi embryologian kurssilla. Meillä on koulussamme aivan mahtava anatomian opettaja, jonka juttuja jaksaa kuunnella helposti neljä tuntia putkeen. Embryologiassa opiskelimme alkion- ja sikiönkehityksen periaatteita. Kun olen ollut itse raskaana, luin kerran viikossa neuvolasta saamaani vihkosta, jossa kerrottiin mitä vatsassani kasvavalle vauvalle aina tapahtuu. Nyt, kun raapaisimme pintaa syvemmälle alkion- ja sikiönkehtiyksessä, niin aika huolettomaksi sitä tunsi itsensä raskaana ollessaan. Ja tietenkin se on tarkoitus, ettei stressaa. Mutta nyt, kun tieto on lisääntynyt, sitä miettii niitä aikaikkunoita, jonka aikana joku tietty asia täytyy tapahtua, ettei esimerkiksi tule huulihalkiota. Tai kuinka kehityshäiriössä selkärankaan voi jäädä aukko tai se jää kokonaan sulkeutumatta! Muistan ultrassa, kuinka kätilö tarkisti sikiön selkärangan ja tokaisi, että kaunis helminauha. Nyt ymmärrän, miksi se oli niin tärkeä tarkistaa. Kurssin lopuksi esittelimme ryhmissä luokalle erilaisia kehityshäiriöitä, joita voi olla, FAS:ista aivottomuuteen..

Obstetriikassa, eli synnytysopissa tavoitteenamme oli oppia kuvaamaan, milloin raskaus muuttuu matalan riskin raskaudesta korkean riskin raskaudeksi. Sekä tuntea korkean riskin raskauden eteneminen ja sikiön voinnin seurannan keskeisimmissä ongelmatilanteissa. Tavoitteena oli oppia keskeisimmät korkean riskin raskauden uhat raskaana olevalle ja sikiölle. Myös lääketieteelliset kivunlievitysmenetelmät kuuluivat kurssiin. Kävimme läpi epäsäännöllisen synnytyksen yhteydessä olevat riskitekijät ja operatiivisen synnytyksen hoidon. Meillä oli opettajana aivan loistava erikoislääkäri, jonka luentoja jaksoi niin ikään kuunnella mielenkiinnolla. On ihana huomata, kuinka intohimoisia ja fiksuja ihmisiä tällä alalla onkaan. Eikä huumori puutu lääkäreiltäkään. Emätin on luolasto, kohtu kuin rukkanen ja sikiö venkoilee kohdussa kuin rullaverho!

Naisen hoitotyössä olemme päässet tutustumaan gynekologisiin leikkauksiin ja toimenpiteisiin. Aikaisemmin mainitsemani loop-hoito ja siitä katsomamme video sai meidän luokassa silmät selälleen. Olen katsonut pari kertaa saman videon uudelleen, vaikka kipeää se tekeekin. Samoiten teki hallaa katsella kohdunsuita, portioita, joissa oli eriasteisia muutoksia. Luokassa kiersi kuvissakin näkyvät kohdunsuut, joita yksi kaverini luuli aluksi Instagramissa joiksikin hedelmiksi. Kävimme läpi myös monelle naiselle ja perheelle kipeitä asioita, kuten keskenmenoja, lapsettomuutta ja raskaudenkeskeytyksiä. Saimme myös kokemuskouluttajan kertomaan meille hänen tarinansa, joka sai monella kyyneleet silmiin. Naisen hoitotyössä aiheina oli näiden lisäksi rintasyöpä ja pääsimmekin tunnilla sekä laboraatiossa etsimään tekorinnoista kyhmyjä. Ryhmämme on todella aktiivinen ja sen saa innostumaan pienistä asioista. Kerran esimerkiksi luokassa kiersi erilaisia liukuvoiteita ja dilatointiin tarkoitettuja välineitä, joilla huolehditaan emättimen kunnosta, jos se on saanut sädehoitoa. Perhesuunnittelutunnilla luokassa kiersi kansiollinen erilaisia kondomeja, josta yksi kuva kondomien pikkumustasta päätyi samoiten Instagramiin.

Tämä syksy on selkeästi näyttänyt minulle, että olen oikealla alalla. Mitä pidemmälle opinnot etenevät, sitä suuremmaksi tunne vahvistuu. En voisi olla onnellisempi siitä, että pääsin opiskelemaan tähän kouluun! Aivan mieletön tunne. Opiskelu on kaiken lisäksi vielä todella hauskaa. Se vaatii työtä ja tämän kirjoitettua palaankin sohvatyynyjen keskelle lukemaan obstetriikan tenttiin. Olen tyytyväinen itseeni, että lasten nuoresta iästä huolimatta (poika on päälle vuoden kun aloitin koulun), rankoista ajoista, erosta ja muutosta huolimatta arvosanani ovat olleet hyviä ja opiskelumotivaatio on säilynyt! Tietenkin kaikkeen opiskeluun kuuluu niitä vähemmän kiinnostavia juttuja, kuten tähän kuuden tentin sumaankin. Mutta niistä pitäisi päästä yli. Ainakin pussillisella irttiksiä jaksaa tahkoa kuivempaakin materiaalia läpi..jotenkin.

Ps. Aikaisempi kätilöopiskeluun liittyviä postauksia blogista löytyy muutaman kappaleen verran. Voit käydä katsomassa kuvia meidän kanylointilaboraatiosta tai kun olemme harjoittelemassa tikkien ompelemista tekokäsiin. Blogissa on nähty tunnelmia kätilöopiskelijoiden vapaaillasta, jota poiki jauhopeukaloille ohjeet vaginamuffineihin sekä tissikakkuihin. Olen myös kirjoittanut pienen postauksen siitä, miten pääsee opiskelemaan kätilöksi (huom! postaus kirjoitettu 2013, joten jotain on voinut muuttua matkan varrella). Muutama miete on päätynyt myös portfoliosta, joka meidän jokaisen on tehtävä ennen valmistumista. Ja olihan meidän luokkaisista suuri osa osallisena matkasynnytyspäivään, kuten minäkin pienen ryhmän kanssa Mannerheimintiellä.

9 kommenttia

 1. Hei kivaa, kirjoita vaan lisää kätilöpostauksia!! Löysin sun blogiin kun kaveri vinkkasi tästä ja jäin seurailemaan:) Opiskelen ite tällä hetkellä kaksoistutkintoa lähihoitaja-ylioppilas ja haaveissa kätilön ammatti. Hyvää syksyä sulle, tsemppiä opintoihin ja uuteen elämäntilanteeseen!:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, S! Toivottavasti viihdyt seurassa. :-) Kätilöjuttuja tulossa ehdottomasti lisää.

  VastaaPoista
 3. On kyllä mielenkiintoista lukea miten kätilöksi opiskellaan. Tuskin tulen itse ikinä kätilöksi opiskelemaan. Mutta jotenkin kaksi lasta synnyttäneenä on mielenkiintoista tietää, että miten kätilöksi oikein opiskellaan. Tosin itse en viime synnytyksessä kätilön ammattitaitoa juuri päässyt rasittamaan, kun tyttö syntyi tunti sairaalaan saapumisen jälkeen, kaneetilla " ei ehditty, tyttö tuli jo". Tässä itselläni suurin syy sille miksi en haluaisi synnytys sairaaloita vähennettävän. Asun itse puolen tunnin päässä Hyvinkäästä sekä Kättäristä. Silti mulla saattaisi olla kiire sairaalaan mikäli kolmas tulisi, tai ainakin tuo kuopuksen pikasynnytys aiheuttaisi mulle jännityksen sairaalaan ehtimisestä...

  VastaaPoista
 4. Moikka!
  Hassu huomata miten erilailla siellä nää opinnot etenee versus meillä täällä Savossa.
  Me ollaan käyty 6 sh-harkkaa (vuodeosasto, sisätaudit, leikkaussali, kirurgian vuodeosasto, lastentaudit ja mt/päihde) ja käytännössä kaikki sh-opinnot ennen kuin siirrytään kätilön työhön. Itselläni on opintopisteitä se 180(?) ja puuttuu siis kätilötyön teorian opintopisteet ja harjoittelut. Opparikin on palauttamatta puhumattakaan toisesta, kehittämistyöstä joka tehdään erikseen pelkistä kätilöpuolen jutuista.
  Koulua olisi jäljellä 1.5v sitten kunhan äitiyslomalta maltan joskus kouluun palata. 3v käytynä toisinsanoen ja huhtikuussa alkaneen paussin jälkeen hieman haikeasti kuuntelen luokkakavereitani jotka siis nyt ovat ekassa synnäriharkassaan...
  Meillä siis kätilön erikoistuminen menee niin että harkkoja on 2 synnärillä (lyhyempi 5vk ja sit pidempi ainakin 10vk, 40 ulosauttoa on tultava), äitiyspolilla, lapsivuoteella, prenalla, vauvateholla, naistentaudeilla ja joillakin myös neuvolassa. Järjestyksellä ei ole niin merkitystä kun tiukkaa on muutenkin saada kaikille harkkapaikkaa, kunhan se pisin viimeinen jakso on salissa :)

  Tsemppiä opintoihin ja teidän elämään muutenkin!
  Kovin tutuilta ovat tekstisi sydämessäni tuntuneet kieltämättä, vaikkei meillä eroon päädyttykään. Halaus ♥

  VastaaPoista
 5. No heippa, Helena! :-)

  Oon seurannut sun opintojen etenemistä täältä pk-seudulta käsin. Meillä menee harkat seuraavasti: kliininen hoitotyö, sisätaudit, mielenterveys- ja päihdetyö, naistentaudit, lapsivuodeosasto, äitiysneuvola ja lopuksi kaksi synnäriharjoittelua (40 ulosauttoa pitää olla meilläkin sen EU-direktiivin mukaan). Ennen naistentautien harjoittelua pitäisi olla n. 201 opintopistettä. Meillä on opinnäytetöitä kaksi(?) ja joku innovaatioprojekti. Vai olikohan yksi sh-oppari ja sitten se projekti? huh, se selviää keväällä.Vielä olen autuaan tietämätön näistä. :-D

  Ihana on ollut lukea teidän arkea ja Facessa seuraan ahkerasti aina sun blogin päivityksiä. Mieletön juttu. että teillä kääntyi tilanne näin. <3 Halaus sinnekin! <3

  VastaaPoista
 6. Moikka! voikohan kätilöksi hakea opiskelemaan vaikka ei ole käynyt lukiota tai lähihoitaja koulutusta? Olen merkonomi ja nyt on alkanut todella paljon kiinnostamaan sairaanhoitajan tai kätilön työ. :)

  VastaaPoista
 7. Eiköhän se ole kaikkiin AMK-tutkintoihin voi hakeutua toisen asteen tutkinnon pohjalta, eli jos sulla on merkonomin tutkinto, niin voit halutessasi hakea opiskelemaan sairaanhoitajaksi / kätilöksi. Koulujen sivuilta näkee miten pisteitä saa todistuksesta, onko ennakkotehtäviä, kutsutaanko kaikki hakijat pääsykokeisiin, vai pisteytetäänkö se jotenkin ennakkotehtävien / todistuksesta saataavista pisteistä. Siitä vaan selvittelemään kotiseutusi kouluja ja niiden hakukriteeräjä ja vaikka sitten jo kevään haussa hakemaan opiskelemaan. :)

  VastaaPoista
 8. Hei. Näkeekö tuota videota jostain :D nimimerkillä joskus tulevaisuudessa kätilönä? Haaveilua <3

  VastaaPoista
 9. http://www.duodecim.fi/kotisivut/sivut.nayta?p_sivu=44957

  Sieltä löytyy video! Enjoy! ;-)

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!