Puolialaston totuus

eevisydamenasialla_meikittä eevisydamenasialla_meikittä4 eevisydamenasialla_meikittä2 eevisydamenasialla_meikittä3

Tässä sitä ollaan: 25 vuotta vanha, ei enää nuori, mutta ei vielä vanha. Mutta yksi asia ei ole muuttunut kymmenessä(kään) vuodessa. Nimittäin minun iho. Se kukkii samalla tavalla kuten se on kukkinut aina teini-iästä lähtien. Hormonitoiminta vaikuttaa ihoni laatuun vahvasti (alkavat naistenpäivät, stressi). Mutta (suklaan ja sipsien) syöminen, meikit päällä nukuttu yö tai huono ihonhoito pahentavat tilannetta. Epäilen myös, että ehkäisykapselini vaikuttaa jollain tavalla pysyvään näppyläiseen naamaan. Iholaatuni on pintakuiva ja muuten rasvainen. Minulla ei ole aknea, mutta siinä on todettu olevan pieniä tukkeumia. Olen aina hävennyt ihoani. Ainoat hehkeimmät hetket ihoni kanssa olen viettänyt raskauksien aikana. Aikana, jolloin hormonitoiminta jyllää mahdotonta vauhtia, mutta iho tuntui pysyvän hyvänä.

Vaikka olen aina häpeillyt ihoani, olen kuitenkin paljon ilman meikkiä ulkona. Huonon ihon täytyy antaa hengittää. Voin aivan hyvin käydä kaupassa ilman mitään meikkiä. Töihin menen aina ilman meikkiä. Asioilla käyminen tai ihmisten tapaaminen onnistuu ihan hyvin au naturel. Olen kuitenkin sen verran vainoharhainen, että kävelen pää painuksissa, jos tiedän kasvoissani olevan meheviä näppylöitä ja vastaantulija tuijottaa minua. Eihän se varmaan edes katso kasvojeni näppylöitä, oli se vastaantulija mies tai nainen, mutta silti ajattelen, että no niin, nyt ne finnit näkyy kadun toiselle puolellekin. Jotenkin tälläisessä naisen päässäni käännän asiat niin, että aivan kuin minussa olisi jotain hassusti, jos joku katsoo pitkään. Tunne on vähän sama kuin pelkää deodorantin pettäneen ja kainaloissa komeilevan isojen hikiläikkien. Tai että menkat olisivat alkaneet keskellä kauppaa. Huono iho vaikuttaa itsetuntoon, vaikka sitä kantaisikin ihmisten ilmoilla juuri sellaisenaan.

Nyt kun katson näitä kuvia, niin eihän se iho nyt niin pahalta näytä. Kameralle ei tarttunut kaikkia näppylöitä rivissä ja jonossa ihollani. Silti, kun on tulee se tunne, että voi pee taas näitä näppylöitä, niin pahalta se tuntuu. Ongelma-alueeni ovat ehdottomasti posket ja leuka. Poskissa on enemmän tukkeutuneita näppylöitä (joita puristamalla ei pääse puusta pitkälle), kun leukaan tulee ne punaiset ja räjähtämäisillään olevat. Nykyään kaulallekin tuppaa tulemaan näppylää, jossa ei ole koskaan ennen ollut mitään iho-ongelmia! Mustapäät ovat jossain paikoissa isoja ja inhottavia, ja jos kaikkia lähtisi puristamaan, olisi lopputuloksena täysin punainen naama.

Siksi käytän meikkiä. Muuten en varmaan edes vaivautuisi muuhun kuin ripsiväriin. Meikkaan aina kevyesti: vähän valokynää, bb-voidetta, aurinkopuuteria, kulmiin väriä ja ripsiväriä. Meikkaamisessani ei mene kauaa aikaa, mutta eron huomaa itsetunnossa. Pieni meikki pirsitää kasvoja, peilin ohi kulkiessaan itselleen hymyilee herkemmin ja ulkona uskaltaa katsoa silmiin vastaantulijaa. En halua olla turhamainen ja pinnallinen, mutta tykkään meikata joskus ihan vain sen tunteen takia, joka siitä tulee. Kamerallekin oli näihin kuviin helpompi hymyillä, kun toinen puoli hehkui jollain tavalla. Tai sitten se vain huijasi aivojani.

Lisääntyneen stressin vuoksi olen joutunut tehostamaan ihonhoitoani ihan kunnolla. Nyt kerran viikossa olen pitänyt kiinni perusteellisemmasta puhdistuksesta, kasvoveden käytöstä ja ihon pesemisestä aamuin ja illoin. Sekä tietysti oikeanlaisten kasvorasvojen etsimisessä ja niiden käyttämisessä. Näistä olenkin ajatellut tehdä aivan oman postauksen. Ihan kaikkiin ei hyvä ihonhoitokaan tehoa, mutta olen yrittänyt pitää sillä pahimman miinakenttä-efektin muodostumisen.

Vaikuttaako muilla hormonit, syöminen tai elämäntilanne ihoon? Vai hehkuuko iho, vaikka mitä tekisi? Vaikuttaako muilla huono iho tai näppylä(t) itsetuntoon? 

 

 

28 kommenttia

 1. Oletko käynyt ihotautilääkärillä? Mulla on kanssa aika huono iho ollut monta vuotta, ja käytän aamuin illoin antibioottiliuosta kasvoihin, mikä pitää ihon suht hyvänä.

  VastaaPoista
 2. Sama homma, raskauden aikana iho oli todella hyvässä kunnossa aivan itsestään!

  VastaaPoista
 3. Olen kyllä maailman laiskin ihon hoitaja, joten joo, finnejä löytyy, vaikka "aikuinen" olenkin. Ja menkat näkyy naamasta takuu varmasti joka kuukausi.

  Ehkä enemmän minua kiusaa kuiva iho ja ihottuma. Talvisin on pitkiä kausia, jolloin en voi käyttää meikkiä lainkaan. Ihottumaa kun ei voi meikillä peittää, täytyy vaan sietää punainen ja kirvelevä naama.

  VastaaPoista
 4. Nujerra akne!
  http://www.nujerraakne.fi/

  Aknesta voi parantua!
  https://www.booky.fi//tuote/varpu_tavi/aknesta_voi_parantua_/9789529993383?kb=1&gclid=CMCJuKHA1rgCFaV4cAodvDMAjg


  Kuuntele alla oleva ohjelma:
  03.11.13
  Osa 1/5 (5:31)
  Osa 2/5 (5:20)
  http://www.terveydentukipilarit.fi/radio-ohjelma/mediasali/

  Myös liiallinen hoitaminen on haitaksi iholle.

  Monet kosmetiikkatuotteet on niin täynnä hajusteita ja kemikaaleja, että vain pahentavat oireita.

  Toinen on ruokavalio, millä on todellakin merkitystä, miten iho voi. Iho on ihmisen suurin elin, joten EI ole ihan sama, mitä suuhunsa laittaa, vaikka niin kuvittelisi.

  Ja ehdottomasti synteettiset monivitamiinit pois ja VILJAT!
  http://personal.inet.fi/koti/remeli/viljat.htm

  Antioksidantit aknen hoidossa
  http://www.raikasweb.com/antioksidantit-aknen-hoidossa

  Suomen kasveissa on monia ihonkin ravintoaineita!
  http://personal.inet.fi/koti/magge/iho.pdf


  Meikkivoidetta tai puuterii en laittais ku se vaan tukkii ihohuokoset, vaikka mainokset mitä lupaa.

  Meikkaa silmät, niin mielestäni riittää ja antaa ihon hengittää.

  Kesällä voikin ruskettaa kasvojaan, niin vielä vähemmän tarvii meikkivoidetta tai puuteria.

  Vettä janoon 1,5-2 litraa päivässä. Aloita aamusi vedellä 5-8dl.

  "Yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista vähentää elimistösi kuormitusta on vaihtaa kaikki käyttämäsi kosmetiikka mahdollisimman puhtaisiin, luomulaatuisiin tuotteisiin.

  Kylmäpuristettu kookosöljy ja laadukas aloe vera-geeli riittävät lähes kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin ihonhoitoon liittyen. Samalla kuormitat vähemmän sekä omaa elimistöäsi, että luontoa. Ja säästät todennäköisesti vielä rahaakin."

  https://www.facebook.com/sundviksami

  VastaaPoista
 5. Täällä kohtalotoveri! Iho reagoi juurikin mainitsemiisi asioihin. Ja ikää minulla jo 30v =)Ainoastaan ihotautilääkärin määräämä antibioottinen voide on auttanut. Ei voidekaan virheettömäksi ole ihoani tehnyt, mutta ainakin pitää paukamat loitolla.11-vuotiaalle pojalleni ilmestyi juuri ensimmäinen finni ja mietin vaan mielessäni, että voi ei, onko se perinyt äitinsä ihon!

  VastaaPoista
 6. Itse lievästä aknesta kärsineenä voin sanoa, että akneiholta tuo sinunkin ihosi näyttää (itsellänikin oli pitkään tuo "ei minulla ole aknea, vaan pelkkiä näppylöitä" -mantra päässä, vaikka akne ei ole mitenkään oma valinta ja apua on kyllä saatavilla). Ihotautilääkärille vaan näyttämään, tsemppiä!

  VastaaPoista
 7. Mun iho on kovin samanlainen kuin mitä kuvailit omaasi, paitsi että mun ongelma on t-alue, posket olleet jotakuinkin aina kunnossa. Kävin ihotautilääkärillä about kymmenen vuotta sitten, hän diagnosoi lievän aknen. "Lupasi", että kun lapsia tekee, niin sitten iho-oireet hellittää. Olen ajatellut hakeutua uudelleen saman lääkärin vastaanotolle, ja kysyä, että montakohan lasta pitäis tehdä - kaksi ei ainakaan riitä! Päinvastoin kuin sinulla, raskaus oli iholleni pahinta aikaa. Tokassa raskaudessa tutut kirjaimellisesti "näki naamasta" kun olin raskaana..tosi hienoo.

  E-pillereitä käytän ehkäisyyn ihan sen takia, että iho pysyy siedettävänä. Joku muu ehkäisykeino olisi ehkä mieluisampi, mutta en uskalla vaihtaa ihon räjähtämisen pelossa. Mulla nyt ikää 33v., voisinkohan jo kohta aikuiseksi, kun eihän aikuisilla naisilla ole finnejä..

  No mutta, ei kun nokka pystyssä kohti uusia seikkailuja, häpeilemään ei omaa naamaa kannata kenenkään ruveta!

  VastaaPoista
 8. Vähemmän maitotuotteita7. heinäkuuta 2014 klo 23.17

  Jos käytät paljon maitotuotteita niin kokeilehan olisiko niiden vähentämisestä apua. Itselläni on ollut. Naapuriblogissasi Maria kokeili lähiaikoina myös maidottomuuden vaikutusta ja jotain hyötyä siitä taisi ollakin.

  VastaaPoista
 9. Ei ole yhtään paha!

  Itse kyllästyin totaalisesti ihon kuukausittaiseen räjähtämiseen ja aloin syömään e-pillereitä. On auttanut, nyt kauhistuttaa että eroon en enää pääsen :( Kuukauden kokeilin ja se oli v i r h e.

  VastaaPoista
 10. Akne on erittäin pirullinen sairaus runnellen ihon kuopille. Se todellakin tulisi nujertaa heti alkuvaiheessa keinolla millä hyvänsä.

  VastaaPoista
 11. Minulla auttoi ruokavalio.

  Ei maksa mitään.

  VastaaPoista
 12. Ruokavaliolla on niin iso merkitys ihmisen hyvinvointiin, että siihen täytyy kiinnittää huomiota. :-) Ja on edullista.

  VastaaPoista
 13. Olen käynyt kahdesti kosmetologilla mekaanisessa ihon puhdistuksessa, eikä kumpikaan sanonut minulla olevan aknea. Olen sitä aina epäillyt, joten täytyy varmasti ottaa tämä asia puheeksi ihotautilääkärin kanssa.

  VastaaPoista
 14. Mulla e-pillerit aiheutti raskauksien jälkeen niin paljon sivuvaikutuksia, että tämä kapseli oli parempi valinta. Onneksi sulla auttoi. :-) Mutta sitten se jos lopettaa.. :-(

  VastaaPoista
 15. Täytyy kokeilla! Minä vaan niin tykkään maidosta. Nytkin juon maitokahvia ja syön muroja maidolla. :-D

  VastaaPoista
 16. Kuulostaa inhottavalta. :( Mulla ei tosiaan ne e-pillerit enää sovi. Pitää hakeutua ensin itsehoidon avulla kohti parempaa ihoa ja jos ei auta niin lääkärille. Ikuisesti "teini". :-D

  VastaaPoista
 17. Siltä vähän näyttää, että pitää kokeilla jos lääkäristä olisi hyötyä.

  VastaaPoista
 18. Heippa, kohtalotoveri! Kiitos, että ilmoittauduit. :) Toivottavasti pojallesi ei periydy huono iho. Isälläni on myös huono iho. Sieltä se varmaan on tullut.

  VastaaPoista
 19. Nyt tuli kattavasti tietoa. Kiitos. Ystäväni on aloe vera -myyjä. Häneltä kokeilen ihan ensin tuotteita, jos auttaisivat.

  VastaaPoista
 20. Joo, talvella ihoni on kuiva mutta huonolla tavalla rasvainen. Sekaiho on paha. :(

  VastaaPoista
 21. Miksi ei voisi olla aina raskaana? :-D

  VastaaPoista
 22. Täytyy kokeilla, jos tänä alkaa vaivaamaan enemmän. :-)

  VastaaPoista
 23. Keltarauhashormooni sai ainakin oman naamani aivan kamalaksi (minipillerit, ehkäisykapseli). Yhdistelmäehkäisypillerit taas auttoivat, paransivat ihoa.

  VastaaPoista
 24. Mulla on ehkäisykapseli, joten siinä on juuri pelkkää keltarauhashormonia. :-D Tämä taas sopii muuten minulle, eikä muita sivuvaikutuksia ole ollut. Pakko valita huonon ihon tai vitt*maisen luonteen välillä (ehkäisykapseli vs. e-pillerit).

  VastaaPoista
 25. Ihan kuin olisi omasta naamasta lukenut. Raskaana mulla iho oli parempi kuin koskaan, siinä ei ollut mitään virheitä. :D Mutta nyt raskauden jälkeen tuntuu että olisi taas 15v kun naamaa katsoo. :D Eikä tämä edes alkanut heti raskauden jälkeen, vaan ehkä 8kk myöhemmin ja edelleen muksun ollessa 1,5v iho oireilee. Syytän tästä sekaisin mennyttä hormonitoimintaa tai jotain. :D Mulla auttoi paljon sellainen aine kuin Acnex, sitä saa hakea ilman reseptiä apteekista. Nyt iho pysyy suht hyvänä kunhan jätän herkut syömättä ja käytän tuota aamulla ja illalla. Onhan tää ihan positiivistakin että kun naaman takia pitää jättää herkuttelematta niin ei pääse lihomaankaan. :D

  VastaaPoista
 26. Kiitos, kun jaoit kokemuksesi. Täytyy pitää tuo aine mielessä. :-)

  VastaaPoista
 27. Acnex on aikamoista myrkkyä. Etenkin jos sulla on kerran pintakuiva iho, niin en todellakaan suosittele käyttämään säännöllisesti. Ehkä niihin punasiin paukamiin voit käyttää, kuivattaa kyllä nimittäin melko tehokkaasti.

  Juuri eilen hehkutin miehelle, että kävin hihattomassa paidassa kaupassa. En oo julkisesti esiintyny kovin vähissä vaatteissa toviin, uimista ei lasketa, koska käsivarret ja selkä on myös näppyläiset naaman ohella. Mutta pikkuhiljaa sitä ymmärtää, ettei ne näpyt niin selvästi muille näy, kuin mitä ne näkyy omaan silmään. Ja jos ne nyt jotakuta muuta sattus häiritsemään, niin so what? En halua enää olla ihoni vanki, liki 32-vuotiaana.

  VastaaPoista
 28. Hei muuten! Minä karkoitan aikuisiän näppylät sinkkitableteillä! Kokeileppa, ei maksa montaa euroa esim apteekin Kelasin-merkkinen sinkki. Ota parina ekana päivänä 1tbl aamuin illoin, sitten 1/pvä. Näet tulokset alle viikossa!

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!