Nyt puhuu kertisvaippailija henkeen ja vereen

eevi_sydamenasialla_kertis

Elämä on valintoja täynnä. Niin kauan, kun ne valinnat koskettavat vain itseään, annetaan yleensä ihmisen olla. Mutta heti, kun aiheena on äitiys ja lapset, siitä tuntuu tulevan helposti kaikkien asia.  Lusikkansa laittaa soppaan niin yhden lapsen äidit kuin suurperheellisetkin.  Äiti on äiti lapsiluvusta huolimatta, mutta tekeekö äitiys kaikkitietäväksi ja antaako se luvan olla ilkeä. Onneksi suurin osa on niitä mukavia ja ymmärtäviä äitejä - ihmisiä ihmiselle. Kourallisen täytyy kuitenkin olla vastarannalla huutelemassa, että ei voi ymmärtää ja kaikki otetaan kirjaimellisesti, ei voida ajatella kolmiulotteisesti ja lasissa kuohuu. Jos sanonta kuuluu, Homō hominī lupus est, niin mites se äiti toiselle sitten. Anna oli aivan oikeassa, kun uumoili kestovaippapostauksensa synnyttävän keskustelua. Mutta ei hän tai kukaan muukaan voinut varmasti aavistaa, että iltaan mennessä postaus oli kerännyt mielettömän määrän kommentteja - ja juuri kaikista ääripäistä.

"Ei tule mitään, jos tässä elämässä stressaa kaikesta ja vertaa itseään liikaa muihin". Näin mie sanoin, kun Lähiömutsin Hanne teki minusta ja kahdesta muusta äidistä juttua lasten vaipparumbasta Kaksplussalle. Tituuleerasin itseni kertakäyttövaippoja käyttäväksi henkeen ja vereen. Lähiömutsi etsi Facebook-sivuillaan haastateltavaksi kerttisvaippailijoita, kestoilijoita ja vessahätäviestintää käyttäviä äitejä. Jännitti ilmoittautua mukaan haastateltavaksi, koska tiesin Lähiömutsin kestoilevan. Hanne kuitenkin tykkäsi tarinastani ja kun hän lopulta haastatteli minua puhelimitse, niin en jännittänyt enää. Ja miksi olisi pitänyt, sillä kyse oli vain valinnastani käyttää kerttiksiä, ei antaa tukkapöllyä lapsille ja lukita heidät kaappiin tarhan jälkeen.

Ja niinhän mie käytän kerttiksiä edelleen, vaikka jo nyt 2,5-vuotias lorauttaa sujuvasti pyydettäessä pissat pottaan. Vaippa kuin vaippa, itse ajattelen. Olin 19-vuotiaana aivan varma, että miehän kestoilen. Äitini serkku ompeli muutamia kuorivaippoja, Pyörämummin tulosti ohjeita ja neuloi hahtuvavillavaippoja. Mie shoppailin käytettyjä kestoja kirppareilta. Oli riisipaperia, harsoja, sappisaippuaa ja villanpesuainetta. Pyrkimys oli kova käyttää kestoja kotona ja ulkona sekä kylässä kerttiksiä. Pienin vauva-aika meni kerttiksillä, kunnes Mimmi sai lisää lihaa luiden ympärille ja kokeilin kestoja. Pissavaipat menivät sujuvasti muun pyykin mukana, eikä siitä ollut sen kummemmin haittaa. Mutta, 19-vuotiaana, arjet yksin miehen opiskelujen takia ja vauvavuosi karsi ylimääräiset stressitekijät pois. Muutaman kakkavaipan jälkeen nimittäin into loppui. Luovuin kestoista, vaikka jotkut yöt menikin hahtuvavillavaipoilla. Tunsinko syyllisyyttä? No, en. Mutta harmitti, koska olin niin kovasti halunnut kestoilla.

Ovatko kerttisvaipat sitten niin pahoja? Ekologiselta kantilta katsoen, ei ne maailmasta mihinkään häviä, vaikka vaipparoskiksen tyhjentäisikin. Arjen kannalta meillä kerttikset ovat taas olleet helpotus. Mimmin kanssa kestoja en jaksanut kokeilusta huolimatta. Tuiskun vauvavuosi taas oli aika hc-kamaa, johon ei olisi mahtunut yhtään ylimääräinen pyykki, vatsavaivakakan suihkuttelu ja liottelu tai falskausten jälkien siivoaminen. Nykyään pojan vatsan rauhoittuessa vaippoja kuluu vähemmän. Kyllähän sen tietyn ajanjakson aikana kuluneiden vaippojen määrä hirvitti, kun tuntui, että taas sai olla ostamassa lisää vaippoja. Tykkään kerttisten helppoudesta. Ja helpoltahan ne tuntuvat kestokokeilujeni jälkeen. Jostain toisesta tunne on taas päinvastainen. Myös kerttisvaipoista voi poistaa helposti lähtevän kakan vessanpönttöön ja ne pysyy hajuttomina oikeanlaisessa kannellisessa astiassa (kansi suljettuna).  Vaikka käytän kertakäyttövaippoja, on monta asiaa, jotka teen luontoystävällisesti. Vaippavalintani ei määritä minua äitinä.

En ole huomannut millään muulla alueella niin räikeitä ääripäitä suvaitsevista ja avarakatseisista tyypeistä aina niihin mustavalkoisesti ajatteleviin, kapeakatseisiin know it all -tyyppeihin, kuin mitä äiti-ihmisten keskuudessa on. En ala sen enempää analysoimaan niiden äärimmäisten kukkahattutätien sielunmaisemaa, vaikka välillä tuntuu, että juuri he olivat niitä koulunpihan kiusaajia. Eikö kotona oikeasti opetettu, että niin kauan kun ei tee mitään laitonta, kaikki ihmiset hyväksytään yksilöinä ja juuri sellaisina kuin on? Miten yhden ihmisen kokemukset voivat saada jossain toisessa lasin täysin nurin. Se oli vain yhden ihmisen kokemus, rehellinen postaus, jonka perusteella saa tai ei ole pakko tehdä omia päätöksiä. Jokainen täysipäinen osaa kyllä ajatella omilla aivoillaan ja kokeilla itse ja muodostaa omat käsityksensä siitä. Jos joku otti Annan kirjoituksen käännytyksenä tai kestojen mustamaalaamisena, niin onpa pientä. Jos täällä internetissä voidaan huudella näin avoimesti ja jopa vähän hyökätä sanallisesti toisen kimppuun, niin voisitteko huudella myös siellä markettinne vaippahyllyllä jokaiselle, joka vaippapaketin mukaansa nappaa?

Ja taas vetoan tulevaan ammattiini kätilönä. Tulen törmäämään erilaisiin äitieihin niin äitiysneuvolassa kuin synnärilläkin. Äitejä voi olla psykiatrisella osastolla, niitä tulee vastaan kaupassa ja tarhan pihalla ei muita olekaan kuin äitejä. Jokainen äiti on hyvä äiti lapselleen, kun lapsen eteen tekee kaiken voitavansa ja parhaansa. Ja jätetään nyt luvusta ne pois, joilla voi olla oman äitiyden kanssa ongelmia. En tule paasaamaan synnyttäneelle äidille vaipoista, imettämisestä, nukkumisjärjestelyistä tai muistakaan asioista, joiden toteuttamisessa on monta hyvää tapaa. Haluan tukea äidin voimavaroja, ymmärtää ja kuunnella. Haluan jättää synnyttäneelle äidille tunteen, että hän itse tietää parhaiten mikä on parhaaksi. Voin antaa vaihtoehtoja, mutta minun, yhden ihmisen mielipide ei ole se ainoa oikea. Vain sen lapsen äiti tuntee omat voimansa ja lapsensa. Jokainen äitiys on ainutkertaista ja yksilöllistä. Ei yksi vaippavalinta tee kenestäkään huonompaa tai parempaa. Mitaleja ei jaeta tässä lajissa, eikä cv:ssä kysytä, missä vaipoissa sitä tuli keikuttua.

Maailmaan mahtuu yhtä monta mielipidettä kuin on ihmistäkin. Tämäkin on vain minun mielipiteeni. Useita mielipiteitä, kokemuksen tuomaa tietoa ja tapoja toimia ymmärrän. Pikkumaisuutta, tahallista väärinymmärtämistä, provosointia tai ilkeyttä taas en.

5 kommenttia

 1. Voi ihana Eevi! Sulla on monia tärkeitä pointteja ja uskon susta tulevan mieletön kätilö!

  VastaaPoista
 2. Näääin iso pusu sulle! :-))

  VastaaPoista
 3. Aamen! Meillä on kestoiltu alusta asti, mutten silti ymmärrä kaikkia noita kommetteja.Tämä oli Annan mielipide asiaan ja jos ei ole samaa mieltä, ei silti tarvitse vetää herneitä nenään ja jos ne sinne kuitenkin päätyy, voi pitää sen ihan omanaan tietonaan, eikä alkaa ilkeillä kaikenmaailman foorumeilla.
  Aloinpa tämän postauksen myötä sitten seurata sun blogia. :)

  VastaaPoista
 4. Mä en jaksanut lukea noita tekstejä, mutta jo pelkkä "vaippa" saa mulla nykyään karvat pystyyn. Ihan kuin koko äitiys linkittyisi tuohon sanaan. Mutta silti munkin pitää nyt vähän vouhkata!

  Mä ihmettelen, ettei kukaan vouhkaa niistä laitoksista käytettävistä maxi-extra large vaipoista, joita vanhukset käyttää. Siinä vasta olisi oiva tapa säästää luontoa, tuollainen jättivaippa kun vastaa varmaankin ainakin viittä pientä.

  Ja olishan se aika hyvä bisnesrako ja tähän huonoon talouteen liittyvä työllistämisidea, jos perustettaisiin firma, joka pesisi niitä jättikestovaippoja. Kyllä olisi ekologista ja taloudellista ;) Ainut ongelma varmaan olisi ne yhtä jättituotokset ja vaippojen säilöminen sinne pesuun asti, mutta kun kerran tietokoneetkin on keksitty, niin eiköhän tuollaisesta pikkuongelmasta selvittäisi! :D

  VastaaPoista
 5. Nää on ihan ihme juttuja kuin on pokkaa arvostella toisten valintoja kestoilusta tai kertiksistä mitä väliä. Jokainen päättää itse ja on kriitikoiden puolesta huimaa aliarvioimista, että lukija tekee oman valintansa blogitekstin perusteella ja on niin vietävissä. Nää on kuitenkin vaan ihan tavallisten äitien kirjoituksia omista elämistään ei thl:n suosituksia. Nyt vouhkaajat jäitä hattuun! Itseni mukaan lukien :)

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!