Kanyloimassa

eevi_sydamenasialla_kanylointi eevi_sydamenasialla_kanylointi2 eevi_sydamenasialla_kanylointi4 eevi_sydamenasialla_kanylointi3 eevi_sydamenasialla_kanylointi5 eevi_sydamenasialla_kanylointi7 eevi_sydamenasialla_kanylointi9 eevi_sydamenasialla_kanylointi8 eevi_sydamenasialla_kanylointi6

Meillä ehti olla  vielä yksi lääkehoidon labra ennen harkkaa, jossa harjoittelimme kanylointia. Kanylointia ei ole mikään uusi juttu meille, mutta me saimme virkistää vähän muistia asian suhteen. Ja meidän luokkahan pistää neulaa lihaan ihan mielellään. Meidän ryhmä tuntuu olevan varsinaisen innokas pistämään injektioita, tekemään aquarakkuloita ja kanyloimaan. Ja kätilönhän täytyy osata kanyloida! Minulla on ainakin muistoina omista synnytyksistäni kaksi pientä pistettä kanyylien paikoista vasemmassa kädessäni.

Tässä labrassa parinani oli taas tuttu ja turvallinen ihana tuleva hoitsu, jonka käsissä oli turvallista olla. Vaikka en enää jännitä pistämistä tai kanylointia, niin silti suustani taisi kuulua pari kertaa pieni au (ihan vain kaiken varalta). Se on ainakin jo nyt tullut selväksi, että itse jo tunnistaa, minkälainen tuntuminen (kipu, pistely ym) merkitsee sitä, että kanylointi ei ole onnistunut. Ja kyllähän se itsekin kädessä tuntee, koska kanyyli uppoaa suoneen kuin lämpöiseen voihin. Hehhe, mikä mielikuva. Kanylointi on taito, jota haluaisin päästä tekemään seuraavassa harjoittelussa naistentautien osastolla ihan oikeille potilaille. Tällä hetkellä olen päässyt harjoittelemaan vaan luokkalaisten suoniin.

Mutta se tästä kanyloimisesta ja harjoittelusta. Ensi syksynä taas näitä laboraatiokuvia ja tunnelmia. Silloin päästäänkin harjoittelemaan mm. papa-kokeiden ottoa (nukeilta, ei luokkakavereilta..). Lisää tunnelmia tosin on tulossa tästä harjoittelusta myöhemmin!

Minkälaisia kokemuksia teillä on kanyloitavana olemisesta esim. synnäriltä?

 

7 kommenttia

 1. Itsellä on kokemusta molemmista eli kanyloitavana olemisesta sekä itse kanyloijana. Itse olen ollut juuri se opiskelijan ohjaaja, joka antaa kanyloida itsensä. Ja niitä reikiähän on sitten nahkaan tullut ihan kiitettävästi =) Onhan se hyvä, että itsekin tietää miltä se "neulaaminen" tuntuu kerran niitä laittaa potilaillekin.

  VastaaPoista
 2. Heippa, Hanne!
  Jes, mie tykkään juuri sinunlaisista ohjaajista, jotka antavat itselleen tehdä oppimisen kannalta hyviä harjoituksia.
  Vaikka saatan näyttää itse kanyloitavana kovin kärsivältä, niin on mahtavaa huomata, kun toinen onnistuu! Minusta voisi myös tulla sellainen ohjaaja, joka antaa kanyloida itseään. :-))

  VastaaPoista
 3. Mulla kipeän synnytyksen yhteydessä laitettiin kanyyli. Kummallista huomata, miten päin prinkkalaa menneet ensimmäiset yritykset ei oikeasti tuntunut yhtään, koska oli muuten niin kipeä.

  VastaaPoista
 4. Mua on kanyloitu aika paljon. Viimesimmän synnytyksen aikana eniten. Salissa yritti ensin opiskelija kahdesti, mutta puhkas suonen. Sitten oli kätilön vuoro, ja hänkin puhkas suonen. Noo, hän laitto kanyylin sitten tuohon ranteen yläpuolelle sivuun ja jossaki vaiheessa huomasin että tippa menee kudokseen. Jouduin osastolle sitten oottelemaan ja yöllä piti alottaa ab. Yökkö yritti muistaakseni kahesti ja puhkas suonen molemmilla kerroilla, pyysi toisen yökön eikä hänkään saanu, ja lopuksi piti soittaa päivystävä anestesiahoitaja laittamaan tippa. Hän joutu laittaan kanyylin oikean käden etu-ja keskisormen välissä, rystysten yläpuolella menevään suoneen. Hieman outo ja hankala paikka, sillä aina kun ab tiputettiin, piti käsi olla tietyssä asennossa. Onneksi en oo neulakammomen eikä pistäminen satu :D Mutta juuri tämän takia ois hyvä jos opiskelijat ja myös kätilöt sais harjotella mahollisimman paljon kanylointia!

  VastaaPoista
 5. […] postauksia blogista löytyy muutaman kappaleen verran. Voit käydä katsomassa kuvia meidän kanylointilaboraatiosta tai kun olemme harjoittelemassa tikkien ompelemista tekokäsiin. Blogissa on nähty tunnelmia […]

  VastaaPoista
 6. Heh, eipä löydy mitään muistoja :D Eka kerta ikinä, että kanyyli on käteen laitettu, mutta olin siinä kohdassa niin pihalla kaikesta, että en edes muista sen laittamista :) Kuvista vasta huomasin jälkeenpäin, että mikä ihme mulla on kämmenselässä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah! Joo, se jännityksen määrä on valtaisa siinä vaiheessa!

   Poista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!