Kätilöt tikkaamassa

Tervetuloa mukaan kätilöopiskelijoiden perioperatiivisen opintojakson laboraatiotunnille. Tänään me opetellaan vähän haavojen ompelemista! Oletteko valmiita, sillä tekokädet odottavat. Astukaa rohkeasti sisään koulumme leikkaussaliympäristöä mukailevaan luokkaan. Tuosta jähmeästä potilaasta ei tarvitse tällä kertaa välittää..

beevi_sydamenasialla_perioperatiivinen (4)

beevi_sydamenasialla_perioperatiivinen (2)

beevi_sydamenasialla_perioperatiivinen

beevi_sydamenasialla_perioperatiivinen (21)

beevi_sydamenasialla_perioperatiivinen (28)

beevi_sydamenasialla_perioperatiivinen (11)

eevi_sydamenasialla_perioperatiivinen (19)

beevi_sydamenasialla_perioperatiivinen (29)

Opetussuunnitelmissa ja aloissa on aina eroja ja koulukohtaiset erot varmasti saattavat olla olemassa (opettajien eroista puhumattakaan). En siis voi puhua kuin vain oman kouluni puolesta. Meistä kätilöistä kun tehdään ensin sairaanhoitajia, niin ensimmäiset lukukaudet keskittyvät niihin opintoihin. Jokainen opettaja kyllä pitää mielessä tulevan ammattimme, joten vaikka kyseessä olisikin sh-opintoja, niin kätilöys pidetään aina mielessä.

Kolmannen lukukauden opetussuunnitelmaan kuuluu perioperatiiviset opinnot, eli se mitä tapahtuu leikkaussalissa. Sairaanhoitaja voi mm. toimia leikkaussalissa kirurgin oikeana kätenä ja kuulemma sairaanhoitajan käsi voi olla joskus hyvin syvällä suolien keskellä - kuinka siistiä! Leikkausalityöskentely on todella tarkkaa ihan on jo aseptiikan kannalta. Valmistautuminen leikkaukseen alkaa hyvissä ajoin ennen potilaan saapumista saliin. Sairaanhoitajalla on monta asiaa huolehdittavana, toimii hän sitten instrumentoivana tai valvovana sairaanhoitajana. Meidän koulut kätilöt opettelevat vähän myös ompelemaan haavoja tämän opintojakson aikana, vaikka normaalisti se onkin lääkärien heiniä. Sairaanhoitajille jää tikkien poisto, joka on ihan yhtä tärkeä operaatio kuin tikkien laittokin.

Kerrankin koko luokka istui hiljaa kieli keskellä suuta ja keskittyi 100% (tai ainahan me..) niinkin kivaan hommaan kuin tämä oli! Itse ehdin kokeilla kolmea eri tekniikkaa tekokäsiin. Joillekin käsityöihmisille voi jatkuvaommel sanoa jotain, sellainen tekniikka on myös olemassa haavojen ompelussa. Opettajamme oli ainakin hyvin tyytyväinen jälkeen, jota saimme aikaan. Kuulemma kätilöt ovat muutenkin tässä aika hyviä. Helppohan näihin kumikäsiin oli tikata, koska verrattuna ihmisen ihoon, niin nämä kädet ovat hyvinkin kovaihoisia. Eri asia olisi tikata ihan oikeaa ihmistä, mutta hauskaahan tämä harjoittelu vain oli. Episiotomian eli välilihan leikkaus on vasta tulossa myöhemmässä lukukaudessa, joka on kuulemma aivan eri lukunsa. Siinä tarvii olla kyllä ihan skarppina..

Tunnin lopuksi ehdittiin ottamaan muutama kuva tekokäsien kanssa. Näitä kuvia tulee otettua jatkossa paljon, jotta saan portfoliooni muistoja opintojen varrelta. Tasaisin väliajoin niitä tulee tippumaan myös blogiinkin.

Tykkäättekö te näistä opintojen varrella otetuista kuvista?

Seuraa blogia Blogilistalla, Bloglovinissa ja Facebookissa. Instagramissa olen @eevisydamenasialla

7 kommenttia

 1. Kiva postaus! Minulla alkaa maanantaina perioperatiivisen harkka naistentaudeilla. Meillä se on neljännellä lukukaudella, mutta jännä sinällään, emme pääse esimerkiksi ompelemaan. Kai se on se ero, kun tavoitteena ei ole kätilö vaan sh. Lisäksi täällä on aika paljon eroa ns. nuoriso- ja aikuispuolen välillä, eli en tiedä saavatko nuorisopuolella opiskelevat ommella - nuorisopuolella siis opiskellaan jatkuvasti päiväopinnoissa, aikuisilla taas on n. viikko kuussa kontaktia ja sitten tietokonevälitteisiä opintoja. Harkat tietysti normaalisti aikuisillakin.

  Ihanaa, että löysin blogisi. Luin tosi pitkälle taaksepäin,mutta nyt poistin vahingossa sen välilehden, jolla keskeneräinen blogi oli. Hankala, kun näitä postauksia ei voi selata kuukausittain, eikä esimerkiksi aloittaa alusta.

  VastaaPoista
 2. Heippa!

  Vastaan sulle nopeasti: millä selasit blogiani? Minulla kyllä löytyy ihan koko historia vuodesta 2011 lähtien valikosta ja kuukausittain myös! Kaikki postaukset löytyy kuukausien sisältä vielä otsikoituna. :-)

  Kiitos kommentista! Palaan tähän vielä. :-)

  VastaaPoista
 3. Moi!

  Huisia puuhaa! :)

  Mun blogissa on sulle haaste!

  http://ellinkoti.blogspot.fi/2014/04/kahvia-ja-pullaa.html

  VastaaPoista
 4. Moi! Selaan siis Mozillalla. Tällä pääsee vaan edelliseen tai seuraavaan postaukseen, eli esim. tässä on nuoli tuohon edelliseen. Pitääpäs vielä tutkia.

  VastaaPoista
 5. Onpa outoa.Näetkö varmasti blogini kokonaisuudessan yhdellä kertaa tai jääkö blogistani osa piiloon oikealle puolelle?
  Näetkö tuossa sivupalkissa blogini esittelytekstin, kuvani ym, koska siinä alapuolella löytyy kohta "Blogiarkisto"? :-)

  VastaaPoista
 6. Tykkään tosi paljon näistä opintopostauksista, nää on just huippuja! :) Itsekin oon aatellu just tota kätilöksi opiskelemista. btw. minä lähäriopiskelijana harjoittelin haavan ompelemista kolmantena vuonna. Tosin se tehtiin vanhaan patjaan ja leikattiin aseptisesti myös tikit pois :D

  VastaaPoista
 7. Kiva kuulla! :-) Näitä tulee ehdottomasti jatkossa lisää. Odottakaa vaan, kun opintoni ovat siellä imetysohjaus tai synnärivaiheessa!!

  Miksi patjaan, heheh? :-D Tosin, kunhan pääsee harjoittelemaan.

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!