Mitä lapselle lahjaksi?

Oletko koskaan miettinyt, että mitä hankkia lapselle synttäri- tai joululahjaksi? Mie olen, varsinkin näin vähätuloisena opiskelijana sitä on tullut mietittyä monesti, että mitä hankkia toisen lapselle lahjaksi ja mitä itse haluaisi ehdottomasti omille lapsilleen. Meillä on ainakin se tilanne, että leluja kyllä riittää. Jos joku haluaa meidän lapsille jotain ostaa, niin sitten se lahja saisi olla pitkäikäinen, suosikki ja kestävä. Inhoan krääsää, jota lahjapaketista voi tulla. Jos ei oikeasti ole rahaa ostaa mitään, niin mielestäni on monta muutakin tapaa muistaa lasta. Olenkin tähän postaukseen yrittänyt kerätä suuntaviivoja kaikenikäisille lapsille hankittavaksi ja harkittavaksi. Jos lapsi on vielä aivan pieni, niin lahjassa voi muistaa koko perhettä, eikä se tule kovin kalliiksi. Tarvitset vain mielikuvitusta ja leikkimieltä!

TEE LAHJA ITSE - TAI ANNA LAPSEN TEHDÄ LAHJA ITSE

Osaatko tehdä jotain itse? Ommella, askarrella, tuunata, maalata, puukäsitöitä, nikkaroida tai piirtää muotokuvia tai piirroshahmoja? Itse tehty lahja on aina kaupan hyllyltä valittua parempi. Me ollaan saatu ihanalta ystävältä hänen tekemiään vaatteita lahjaksi. Olen itse tehnyt pehmolelun lahjaksi. Ne lahjat, joissa on tunnearvoa, säilyvät aikuisuuteen saakka. 

Voit myös antaa lapselle lahjaksi tarpeet tehdä lahja itse. Miten olisi pienelle tiedemiehelle tai tutkijanaiselle laatikko ja tarpeet sen tuunaamiseen, johon voi kerätä kaikenlaisia jännittäviä tavaroita? Tai kertakäyttökamera ja valokuva-albumi, jonne voi kerätä vaikka kesän parhaimmat hetket tai talven riemut? Albumin voisi koristella haluamallaan tavalla ja pyytää lasta näyttämään valmis muistojen kirja myöhemmin.

Jokainen lapsi arvostaa varmasti aikuisena sitä lahjaa, jossa 6-vuotiaana sai itse ottaa muistoja talteen, joita voi sitten näyttää omille lapsilleen.KUTSU LAPSI KYLÄÄN VIETTÄMÄÄN PÄIVÄÄ YHDESSÄ

Mikään ei ole hauskempaa, kuin mennä yksin leikkimään (tai pienemmän lapsen kohdalla yhdessä koko perheenä) tutun ja turvallisen aikuisen luo. Siellä voi leipoa, tehdä ruokaa, pelata pelejä, rakentaa majan, katsoa elokuvia ja vaikka saunoa yhdessä. Omassa kodissa on aina ne samat säännöt, mutta kylässä voi saada tehdä jotain aivan uutta ja jännää (luvalla). Isomman lapsen voisi pyytää vielä yökyläänkin, jotta aikuiset saisivat hetken hengähtää kaksin tai pienempien sisarusten kanssa. Itse arvostaisin tälläisiä lahjoja kovasti! ;-)

VIETTÄKÄÄ PÄIVÄ PIKNIKILLÄ - KESÄLLÄ TAI TALVELLA

Päivä uimarannalla, talvella uimahallissa, makkaran paistoa metsäretkellä, pulkkamäessä tai vaikka veneellä. Mikä vain paikka, jossa on kunnon eväät mukana, on huvipuiston arvoinen. Mukaan voi lähteä koko perhe tai isompi lapsi, joka osaa arvostaa myös aikaa ilman vanhempiaan hyvässä seurassa. Oman ikäiset leikkikaverit on plussaa! Kaikki uusi ja jännittävä jää mieleen hyvinä muistoina, joita on kiva muistella myöhemmin. Leffalippu ja popcornit eivät ole paha idea sekään. 

TAI VIE LAPSI HUVIPUISTOON - TAI HANKI SINNE EDES SE LIPPU

Jos se piknik ja päivä rymyten ulkosalla ei kiinnosta, niin sitten on huvipuistot! Meidän tyttö sai viime vuonna lipun Linnanmäelle, jonne menimme kahdestaan. Synttärilahja, jonka saa vähän myöhemmin, on ainakin meidän tytölle todella mieluinen. Vaikka sitä päivää joutuu ensin odottamaan, niin se on sen arvoista. Meidän tyttö ainakin muisteli koko päivän, että tämä on nyt se minun synttärilahja. Sitten on näitä huvipuistoihin verrattavia isoja leikkipuistoja ulkona (ohjattuine aktiviteetteineen), joissa saa vietettyä päivän kuin päivän (mielellään auringossa).


ELÄMYS KONSERTISSA, LELUMUSEOSSA, ELÄINTARHASSA TAI KALOJA KATSELLESSA

Siinähän se tuli! Anna lapselle mahdollisuus päästä ihastelemaan kaloja, lelumuseon leluja, eläviä tai täytettyjä eläimiä (mikä lause).. Isompi lapsi osaa ainakin innostua tämänlaisista lahjoista. Tai hei, liput johonkin konserttiin, jos sellainen vain on tulossa!? Paikkakunnan omien tapahtumien sivuilta voi hakea vinkkiä, jos ei ole mahdollisuutta viedä vaikka muualle museoon tms. Pääkaupunkiseudulla ei luulisi tapahtumien loppuvan kesken.


PÄIVÄRETKI

Meillä Porvoossa kesäisin kulkee jopa Keravalle saakka höyryjuna! Tähän huviin uppoaa kyllä rahaa, mutta näitä elämyksiä on harvassa. Rannikolla kulkee tuurit ja muut alukset lähisaaristoon, jossa voi viettää päivän. Ja miksi ei voisi yrittää luottaa VR:n juniinkin. Nämä nyt ovat tälläisiä kesähuveja, mutta jos synttärit ovat kesän korvalla, niin lupaus tulevasta retkestä ei ole pöllömpi idea.
ps. Jos näistä ei mikään nappaa, niin osta sitten lahjakortti johonkin laadukkaaseen leluliikkeeseen, jossa kaikki ei ole muovia ja Made in China. Mulla olisi ainakin muutamia vinkkejä vähän luontoystävällisempiin leluihin, mutta niistä varmaan kuullaan myöhemmin.


4 kommenttia

 1. Yhteinen aika on muutenkin lahjoista ehkä parhain koska niistä syntyy yhteiset muistot. Liian usein esim. kummit hukuttavat lapsen kalliisiin lahjoihin 2x vuodessa vaikka omassa pihassa olisi uima-allas.. ei lasta koskaan kutsuta esim. sinne kesäpäivänä uimaan. Huomaa varmaan että puhun kokemuksen äänellä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrtti, oletko koskaan kysynyt, että onnistuisiko sellainen kesäpäivä uima-altaalla? Jotkut ihmiset varmaan vain luulevat, että tarkoitus on ostaa kalliita lahjoja, eikä saisi keksiä aineetonta lahjaa. :-/
   Minusta lapsia ei tarvitse opettaa siihen, että kaiken aina saa, mitä haluaa, eikä kohta enää osata arvostaa aineettomia lahjoja.

   Poista
 2. Loistavia ideoita! Itse olen samaa mieltä, että aineeton lahja muistetaan usein pidempään. Mutta nyt olen löytänyt lahjapaikan, josta löytyy myös materiaalisia, fiksuja lahjoja: http://verkkokauppa.oppijailo.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Elli nettilinkkivinkistä! Ihan uusi tuttavuus minulle. Täytyykin käydä tutustumassa. ;-)

   Poista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!