Tavallinen arki

Miltä näyttää meidän tavallinen arki koulu- ja työpäivän jälkeen? No, se näyttää kutakuinkin juuri tämän postauksen kuvilta. Ääniefektejä ei vielä kuviin saa, joka on aika harmi, sillä meillä voi olla hetken ihan hipihiljaista ja taas toisena hetkenä kuuluu sisarusten leikin ja nahistelun sekaisia ääniä. 

Meillä arki menee sillä kaavalla, että mie vien lapset aamuisin tarhaan ja mies hakee iltapäivällä. Ollaan päästy tähän rytmiin todella hyvin kiinni jo ihan alusta alkaen. Näin lasten tarhapäivät ovat "vain" klo 7-16.30. Onhan ne tosi pitkiä, ja me kumpikin se tiedostetaan, mutta se jos minulla alkaa koulu 8.30, niin minun on ehdittävä klo 7.15 bussiin, jotta olen tunnin päästä koululla. Miehen työmatka on lyhyempi, joten siksi hän saa kunnian hakea lapset. Työpäivä loppuu juuri ennen klo 16, jotta puolen tunnin päästä hän on tarhalla. Meillä menee tämä järjestely todella hyvin, koska itse suoriudun aamuista vähän paremmin, kun taas verensokeri on iltapäivisin niin alhaalla, että kiukuttelen lasten kanssa samassa kuorossa koko kotimatkan. Mies taas hoitaa lasten hakemisen ja syöttämisen kympin arvoisesti! Ei ehkä tarvitse sanoa, että hänellä ei riitä kapasiteetti aamutoimiin, mutta onneksi meillä menee nämä hommat näin tosi hyvin - meidän perheelle räätälöidyllä tavalla.Mie tulen siis aina myöhemmin kotiin, siinä Pikku kakkosen maissa. Tänäänkin pääsin jo klo 15, mutta minun oli pakko jäädä lukemaan tunniksi koululle. Ehdin ennen kuutta kotiin, jolloin mies lähti käymään kaupassa ja mie olin lasten kanssa. Omia juttuja en tee juuri koskaan ennen lasten nukkumaanmenoa. Koen, että se kaksi-kolme tuntia on liian vähän aikaa päivässä olla lasten kanssa. Kotityöt nyt hoituu siinä "sivussa", koska yritän pitää jonkinlaista orderia (järjestystä) huushollissa joka päivä. Välillä ote lipsuu ja sitten eletään melkein viikko kuivaustelineellä olevien puhtaiden vaatteiden keskellä, eteisessä voisi rakentaa hiekkalinnan, puhtaat astiat otetaan suoraan koneesta ja kaikki tavarat on vähän siellä täällä. Vaativien tenttien kanssa täytyy kyllä tehdä kompromisseja, mutta 90% käytän arkisin ajan lasten kanssa olemiseen heidän ollessa hereillä. Joskus jaksaa paremmin ja toisena päivänä lösähdän lastenhuoneen lattialle makaamaan ja saan syliini kaksi pientä halaajaa. Sekin käy, kun ummistaa vain silmänsä kaikelta ulkopuoliselta ja nuuhkii kahta päätä.


Tänään mies oli ehtinyt syöttää lapset, joten tämä päivä meni ilman mitään päivällispöytäsirkusta, joka on joskus aika puuduttavaa. Sain rauhassa syödä oman ruoan, kun lapset leikkivät siinä vieressä. Joskus lapsistakin jo näkee, että on ollut rankka päivä. Silloin rauhoitutaan kaikki ja luetaan vaikka kirjaa. Eilen esimerkiksi maattiin kaikki kolme sohvalla ja katsottiin televisiota. Silitin kahta päätä ja meinasin itsekin nukahtaa siihen paikkaan. Tänään taas pistettiin dubloleikit pystyyn ja käytiin mm. suihkussa. Mies hoitaa yleensä ruokahuollon, koska on vähän näppärämpi kokki kuin minä, mutta ei siitä sen enempää.Nukkumaan lapset käyvät siinä klo 20 maissa. Ennen sitä syödään iltapalaa, pestään hampaat, vaihdetaan yökkärit päälle ja luetaan kirjaa (lue: mies lukee, itse käyn haukottelemaan heti ekan lauseen jälkeen). Kumpikin käy nätisti unille omiin huoneisiinsa. Pojalla on unipupu kainalossa ja tytöllä oma Topi-koira. Iltapuuhat jaetaan aikalailla 50-50, paitsi maanantaisin, jolloin minulla on teatteriharkat klo 20.30 asti. Torstaisin on tytön tanssiharrastus klo 17-17.45, jonka mies on hoitanut. Huomenna on ekaa kertaa minun vuoroni viedä tyttö yksin omaan harrastukseensa.


Loppuilta meillä menee miehen kanssa leppoisissa tunnelmissa. Nyt olen ollut niin väsynyt, ettei tenttikirjat millään aukea, kun ei nuo silmätkään tahdo pysyä auki. Siksi olen lukenut tentteihin aamusta/iltapäivästä. Iltaisin saatan kirjoittaa blogiin juttuja valmiiksi, ladata koneelle kuvia tai vain maata sohvalle kaukosäätimellä surffaillen. Aika paljon käytän puhelintani netissä olemiseen, mutta kaikki pidemmät tekstit ja tarkemmat tapahtumat netissä hoidan pöytäkoneella (jota en avaa läheskään joka ilta). Mies on myös aika paljon oman koneensa parissa - onneksi ei enää työjuttujen parissa. Tietty tehdään yhdessäkin jotain - riidellään esim kaukosäätimestä. Tai yritetään jutella omasta päivästä ja mietitään perheen yhteisiä retkiä.Huh, siinä on meidän arki pähkinänkuoressa. Miten teidän arki sujuu?


4 kommenttia

 1. Kuulostaa oikein suloiselta sekasotkulta (sillä hyvällä tavalla, kuten meillä kaikilla lapsiperheillä!) ja hyvältä tiimihengeltä :) Minusta on ihana kuinka annatte aikanne lapsille hoitopäivien jälkeen, se on heille (ja teille) varmasti kullanarvoinen juttu. Nimim. ruuhkavuosia vielä odotellessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeintä tässä arjessa on se lasten kanssa yhdessä oleminen. Koulussa keskityn 100% kouluun ja kotona on ihan eri jutut. On näissä vuorokausissa liian vähän tunteja, joten joku osuus kärsii aina. Lapset menee kuitenkin aina kaiken edelle! <3

   Poista
 2. Hui teidän hulinaa! Nyt kun olen ollut keväästä saakka kotona, niin tollainen "normi- arki" tuntuu ihan uskomattoman haastavalta ajatukselta, täytyy nostaa hattua :)

  Viime kesästä kevääseen mehän mentiin sellaisella rytmillä, että itse heräsin töihin noin 02 (!), tein aika tosi inhottavan aamuyövuoron, kotiin ja läpsystä vaihto -> mies töihin illaksi. Kotityöt tehtiin aika lailla kimpassa, lasten kanssa. Olin koko ajan ihan superpuhki, ja olen varmasti ollut iltaisin ihan uskomattoman ihana äiti kun olen nuokkunut silmät ristissä. Raskaus ei varsinaisesti lisännyt energiavirtoja. Parisuhteesta ei varmaan tarvitse sanoa mitään, nähtiin toisiamme hereillä viikonloppuisin.

  Eli nyt kun tämä kotiäitiys loppuu, niin meidän lapset menee päivähoitoon. Musta ei ole enää vastaavaan ralliin. Se aloitusajankohta vaan on toistaiseksi ihan kysymysmerkki.

  Teidän systeemit kuulostaa kyllä tosi toimivilta, ja lastenkin kannalta kivoilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko sanoa, että meillä meni tähän tottumiseen koko viime talvi - tai siitä tammikuusta alkaen. Oli tosi rankkaa ja onhan se arki edelleen välillä aika puista. Kuitenkin nyt kesän töiden jälkeen ja kouluun palanneena on alkanut pahimmat särmät katoamaan. Olen ikionnellinen, että saan käydä yhtenä iltana viikossa omassa harrastuksessani, jolloin mies joutuu/pääsee hoitamaan iltatoimet yksin. <3

   Tuo teidän entinen malli kuulostaa aika kamalalta. Huh! Onneksi saat nyt olla kotona ja keskittyä kotiäiden arkeen. ;-) Toivottavasti sitten myöhemmin teidänkin "arki arki" tulee olemaan mukavampaa.

   Millaisessa työssä mennään töihin klo 02? Olisin itse ihan raato siihen aikaan yöstä töissä.

   Ja kyllä, parasta tässä arjessa on se, että pitkistä tarhapäivistä huolimatta lapsilla on hyvä olla niin tarhassa kuin meidän kanssa kotona!

   Poista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!