Kätilöopinnot, osa 1: Miten pääsee opiskelemaan

Minulta pyydettiin postausta kätilöopinnoista: 


Mitä kaikkea opinnot pitävät sisällään? Millainen pohjakoulutus pitää olla, jotta pääsee opiskelemaan? Onko muita pääsyvaatimuksia? Ja vielä toiveena hyödyllisistä nettilinkkeistä koulusta ja opiskelusta. 

No, täältä pesee! Kuten jo otsikosta voi päätellä, on tämä postaus vasta alkusoittoa. Tulen kertomaan teille vielä kätilöopintojen valintakokeista ja niihin valmistautumisesta, siitä, kun olet onnekkaasti päässyt opiskelemaan kätilöksi ja kuinka kätilöopinnot etenevät lukukausittain ja mitä kätilöopinnot pitävät sisällään! 


Kaikki tietoni ja linkkini koskevat vain Metropolian ammattikorkeakoulua! Opiskelen itse päivisin, eli tiedän vain nuorisopuolella opiskelusta.


Aloitetaan tämä urakka aivan alusta, eli siitä, miten edes pääsee opiskelemaan kätilöksi.1. Miten kätilöksi opiskellaan

Koulutuksen laajuus on 270 opintopistettä (4,5 vuotta), joista 135 opintopistettä toteutuu ohjatuissa harjoitteluissa. Kätilöopiskelijat saavat valmistuttuaan kaksi tutkintonimikettä. Kätilön (AMK) tutkinnon lisäksi koulutuksen aikana saavutetaan myös sairaanhoitajan (AMK) pätevyys. Opinnot sisältävät teoriaopintoja, itsenäistä opiskelua, simulaatio- ja laboraatio-opintoja sekä ohjattua harjoittelua. Koulutuksen aikana opiskelijat saavat valmiudet naisen terveyden ja naistentautien hoitotyön asiantuntijana toimimiseen sekä myös muihin sairaanhoitajan osaamista vaativiin tehtäviin.

Lisääntymisterveyden asiantuntijana kätilö työskentelee mm. äitiysneuvoloissa ja -poliklinikoilla, raskaana olevien osastoilla, synnytys- ja lapsivuodeosastoilla sekä naistentautien poliklinikoilla ja -osastoilla. Seksuaaliterveyden asiantuntijana kätilö työskentelee kaikilla kätilötyön alueilla eri-ikäisten ihmisten kanssa. Työskentelymahdollisuuksia tarjoavat myös erilaiset järjestöt.

Tutustu ehdottomasti myös tähän linkkiin, jossa esitellään lisää kätilötyötä! 

2. Kätilöopintoihin vaadittavat pohjakoulutukset

Kätiöksi opiskellaan ammattikorkeakoulussa, eli pohjakoulutuksena sinulta vaaditaan lukion päättötodistus ja/tai ylioppilastutkintotodistus. Lukion päättötodistuksen keskiarvo lasketaan painottamattomana keskiarvona kaikista numeroina todistukseen merkityistä arvosanoista. Myös ammatillisilla tutkinnoilla voi hakea opiskelemaan. Jos taustalla on useita ammatillisia tutkintoja, on valittava, millä todistuksella hakee. 

Seuraava teksti lainattu suoraan täältä (ko mainittuun linkkiin kannattaa tutustua)! 

Hakija, joka on suorittanut sekä ammatillisen perustutkinnon (120 ov) että ylioppilastutkinnon, voi hakea käyttäen jotakin seuraavassa esitetyistä vaihtoehdoista, ja valita näistä sen, joka tuottaa parhaan pistemäärän. 

a) Hakeminen ylioppilastutkinnon perusteella, jolloin koulumenestyspisteet lasketaan 
kohdassa 1 esitetyn pisteityksen mukaisesti. 
b) Hakeminen ammatillisen perustutkinnon perusteella, jolloin koulumenestyspisteet 
lasketaan kohdan 2 mukaisesti. 
c) Hakeminen ylioppilastutkinnon ja ammatillisen perustutkinnon perusteella, jolloin 
koulumenestyspisteet lasketaan yksittäisten arvosanojen osalta ylioppilastutkinnon 

arvosanoista ja ammatillisen perustutkinnon päättötodistuksen keskiarvosta.

Pieni huomio itseltäni: Valmiit sairaanhoitajat suorittavat kätilöopinnot noin 1,5 vuodessa. Samanlainen rupeama on myös edessä jo valmistuneilla terveydenhoitajilla (olisiko yksi tuttuni sanonut, että valmistumiseen menee n. 2 vuotta). Jos olet jo aloittanut sairaanhoitajaopinnot, saat hyväksiluettua kätilöopintoja tasostasi riippuen. Valmiit lähihoitajat hyväksilukevat kätilöopinnoista puoli vuotta, mutta kahden tutun kokemuksista voin kertoa, että rankkaa tulee olemaan. Meidän kanssa aloiti tammikuussa kaksi lähihoitajaa, jotka siirtyivät seuraavaan ryhmään. Tämä ahotointi (aikaisemman osaamisen hyväksilukeminen) osoittautui todella rankaksi: he kulkivat oman ryhmäsä mukana, mutta tekivät siihen syssyyn aivan samat kokeet kuin mekin + joutuivat tekemään näyttöjä opettajille (esim. kuinka valmistetaan aseptisesti oikein välineet leikkaussaliin).

3. Valintaperusteet

Tutustukaa tähän linkkiin kätilöopintojen valintaperusteista! Tästä linkistä voit katsoa hakukelposuutesi ammattikorkeakouluun.

Opiskelijavalinta on kaksivaiheinen: 
Ensin hakijat valitaan valintakokeisiin koulumenestyksen ja ensimmäisestä hakutoiveesta annettavien 
pisteiden perusteella. Lopulliseen valintaan vaikuttaa koulumenestys, ensimmäinen hakutoive ja 
valintakoe. 

Olisko ollut niin, että kun minä hain opiskelemaan, pisteraja "kutsuntoihin" oli 29 pistettä. Eli kaiken kaikkiaan voit saada aluksi 35 pistettä. Taso on kova ja valitettavasti koulumenestyksen on oltava hyvä, jotta valintakokeisiin pääsee.


Valintapisteiden enimmäismäärä on seuraava: 

Koulumenestys 30 pistettä 
Ensimmäinen hakutoive 5 pistettä 
Valintakoe 65 pistettä 
Yhteensä 100 pistettä 

Valinta on ehdollinen, kunnes ammattikorkeakoulu on tarkistanut koulutodistukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan, jos todistuksia ei toimiteta ammattikorkeakoulun ilmoittamassa määräajassa, tai jos hakija on antanut arvosanoistaan virheellisiä tietoja.


Osa hakijoista kutsutaan valintakokeeseen koulumenestys pisteiden ja ensimmäisen hakutoiveen pisteiden perusteella sosiaali- ja terveysalan valtakunnallisten valintaperusteiden mukaisesti. Poikkeuksena valtakunnallisista valintaperusteista lopullinen opiskelijavalinta tehdään ensimmäisen hakutoiveen pisteiden (0p tai 5p) ja valintakoepisteiden (max 65p) summan perusteella. Aloituspaikkoja ei jaeta pohjakoulutusryhmille, vaan valinta suoritetaan pistejärjestyksessä


Koulumenestyksestä annetaan pisteitä seuraavasti: 

A. ylioppilastutkintotodistuksen ja lukion päättötodistuksen perusteella tai 
B. ammatillisen tutkinnon todistuksen perusteella tai 
C. ylioppilastutkintotodistuksen ja ammatillisen perustutkinnon päättötodistuksen perusteella 
Jos hakijalla on hakukelpoisuus moneen näistä valintaryhmistä (A, B ja C), hän voi valita parhaan 
pistemäärän tuottavan vaihtoehdon. Arvosanat merkitään hakemukseen vain siitä todistuksesta, jolla 
pyritään.

Tässä nyt aluksi tietoa kätilöopinnoista. Toivottavasti jo näistä on vähän hyötyä. En tiedä, millaiset käytännöt ovat muissa ammattikorkeakouluissa, mutta helpoiten löytyy ihan googlettamalla tietoa muista kouluista. Palaan asiaan myöhemmin! Olen itse tulevien kätilöopiskelijoiden tutori, joten intoa näihin asioihin ja opastamiseen kyllä löytyy. ;-)


22 kommenttia

 1. Vau! En ehtinyt lukea vielä postausta, mutta näin että se on pitkä ja perusteellinen.

  Minusta on liikuttavan kunnioitettavaa se miten antaumuksella otat lukijat huomioon.

  Aion lukea vielä tekstinkin!

  -Nuppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nuppu! <3

   Kyllä tässä on menty vähän sieltä, missä aita on matalin, eli kopioitu suurin osa suoraan linkkien takaa löytyvistä sivuista ja koottu yhteen. Tässä nyt vähän näin pähkinänkuoressa nämä asiat. Toivottavasti postausta toivonut saa sen, mitä toivoikin. Se on tärkeintä! <3

   Poista
 2. Aika mielenkiintoinen pläjäys! Siis että kätilö ei työskentelekään ainoastaan sairaalassa "lapsenpäästäjänä" :D vaan työskentelymahdollisuuksia on noin paljon! Wau. Oliko sulla jo joku urasuunnitelma kirkkaana mielessä valmistumisen jälkeen, vai annatko tuulen johdattaa? Tsemppiä anyway opintoihin! :)

  Oli hauska törmätä tänään, vaikkakin jäi vaan nopeaan moihin. Nähtiin ensin E siinä "katsomossa" kun oltiin menossa katsomaan niitä lyhytelokuvia. Ei sit jääty ekan elokuvan jälkeen katsomaan kuitenkaan enempää, kun piti kiiruhtaa toiseen paikkaan. Eka olikin se tärkein, kun O oli sitä tekemässä alkukesästä taidekoulun kurssilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy palata sun kommenttin huomenna! Mutta oli tosi kiva nähdä! Laitankin sulle viestiä fb:hen, jos ehdittäisiin nähdä vähän pidemmänkin aikaa kerralla! <3

   Poista
  2. Tällä hetkellä näen itseni siellä hien, veren ja karjunnan keskellä, eli synnytyssalissa. Voi olla, etä mieli vielä siitä muuttuu, mutta nyt koen suurta paloa päästä juuri siihen toimintaan sisään. tietysti ei lapsivuodeosasto tai naistentautienosastokaan huonompi idea ole. Voi vitsit, olen niin innoissani, että minusta tulee kätilö!! <3

   Poista
 3. Mua jäi itseäni hieman harmittamaan se, että tarvii olla todella hyvä todistus :( Itse olen aina haaveillu kätilön urasta, mutta ei tällä todistuksella. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan voi yrittää päästä aikuispuolen kautta? Oletko tutustunut aikuispuolen pääsyvaatimuksiin? Ja hei, lähde ensin opiskelemaan sairaanhoitajaksi ja haet niillä papereilla opiskelemaan kätilöksi, jonka suoritat siinä 1,5 vuodessa! ;-) Eikä mene yhtään sen pidempää valmistua.

   Poista
 4. Olen haaveillut kätilön urasta, nyt olen vielä lukiossa, mutta osaatko sanoa tarvitseeko fysiikkaa kirjoittaa että pääsee kätilöksi tai että auttaako fysiikka paljon opinnoissa? Ajattelin käydä vain yhden kurssin fysiikkaa ellei sitä sitten tarvita enempikin kun kätilöksi aikoo.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!
   Haaveilet (minun mielestäni) maailman parhaasta ammatista. ;-)

   Fysiikkaa ei tarvita yhtään sen enempää, kuin mitä se yksi kurssi tarjoaa. Ainoastaan opinnoissa tulee vastaan lääkelaskuja, jotka ovat loppujen lopuksi ihan helppoja.

   Ainoa tärkeä asia, jota lukiosta tarvitset mukaasi hakuprosessiin, on hyvät arvosanat kirjoituksista. Itse kirjoitin L, E, M ja C, joilla sain kutsun pääsykokeisiin! Eli jos et ylitä vaadittua pisterajaa hakutilanteessa, et saa kutsua pääsykokeisiin. Eli kirjoituksissa kannattaa satsata hyvin!

   Tsemppiä lukioon ja pidän sulle peukkuja, että pääset opiskelemaan tulevaisuudessa kätilöksi!! :-)

   Poista
 5. Onnea tulevalle kätilölle! Itse haaveilen samasta, mutta nuorempana halusin luokanopettajaksi ja sitä työtä olen tehnytkin nyt vuodesta 2004. Nyt mietin miten ihmeessä saisin opiskeltua kätilöksi asuntolainojen ja kahden lapsen kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-)

   Kyllä se opiskelu vielä onnistuu kahden lapsen kanssa hyvin. Olen saanut useimmista tenteistä 4 tai 5, joten samalla tasolla siinä suhteessa verrattuna vaikka lapsettomiin luokkakavereihin. Kyllä meidän luokalla on myös muutama, joilla asuntolaina samalla. Varmasti paljon järjestelyä se vaatii, mutta älä anna sen olla unelmiesi tiellä! :-)

   Poista
 6. Osaatko yhtään sanoa, minkälaisia pisterajoja muina vuosina on ollut rajana ns. kutsuntoihin? Löysin tilastoja ehkä kahdelta vuodelta, joka ei anna kovin tarkkaa kuvaa...nyt viimeisin 2013 se on ilmeisesti ollut aika korkea eli 31? Itse yltäisin juuri tuohon, mutta nyt mietityttää, että voikohan se nousta vieläkin lisää..? Lukion todistuksesta lasketaan ilmeisesti kaikki numeroin merkityt aineet, myös esimerkiksi musiikki ja kuvis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko ollut niin, että pisteraja on voinut olla alimillaan 29(?). 32 taitaa olla jo aika korkea, joten en usko, että se siitä nousisi.. Minun mielestäni ensihoitajien pisteraja on meidän koulun korkein, eli 31 tai 32.

   Nyt heitit pahan kysymyksen, että otetaanko musiikki ja kuvis huomioon myös. Kai se otetaan? Yhtään ei ole tarvinnut sitä miettiä, koska hain ylioppilastutkinnolla. Löytyykö tuolta Metropolian nettisivuilta tietoa?

   Poista
 7. Asia selvisi, eli otetaan nekin mukaan, kuhan ovat numeroin merkittyjä arvosanoja :).

  Kovat on rajat! Soitin metropoliaan ja tiedustelin muitakin asioita liittyen kätilön koulutukseen. Sanoivat että tullut tosi suosituksi linjaksi, ns. trendiammatiksi. Miksiköhän näin? En itse ajatellut kätilön olevan mikään valtaosan haave :D Ketkäköhän sinne sitten hakee? Hyvän koulumenestyksen omaavat mutta kuitenkin sellaiset jotka eivät halua lähteä teoreettisille aloille eikä yliopistoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sait asian selville. Aina pitää kysyä. ;-)

   Kätilöt voivat toimia nykyään niin monessa paikassa, että se tuo ammattina niin paljon valinnanvaraa ja mahdollisuuksia. Koska me saadaan kaksoistutkinto, niin se vain lisää työpaikkoja. Nyt tosin on aika tiukkaa esim synnäripaikoista, mutta jaksan uskoa, että työpaikkoja riittää tulevaisuudessa. :-)

   Meidän koulussa Kätilöt ja ensihoitajat taitavat olla suosituimmat linjat, enkä ihmettele. Mun mieshän yritti minua menemään lukemaan matematiikkaa yliopistoon, mutta sellainen vain tappaisi kiinnostuksen kouluun täysin. Mulla tässä alussa kiehtoo naisten kanssa työskentely, tai siis heidän hoitaminen ja tietty elämän syntymisen ihme! Koen myös olevani vahva niissä surullisissa tilanteissa, joissa tarvitaan kaikki tuki äidille ja perheelle.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Siis miten nuo hakupisteet lasketaan jos hakee ylioppilastodistuksella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ei välttämättä enää pidä paikkaansa, kun hakusysteemit on nyt keväällä muuttuneet.:-)

   Poista
 10. Heeips! Kysyisin vähän et jos haluisin kätilöksi, onko pakko työskennellä just salissa? Kätilön homma olis kiva, mutta en haluis sinne saliin.. Mitä lapsivuodeosastolla tehään? :D ja saako sen paikan sillai valita?

  VastaaPoista
 11. Joko olet kirjoittanut valintakokeista ja niihin valmistautumisesta? Näille tiedoille olisi huutava tarve, mutta en nyt ainakaan nopealla silmäyksellä löytänyt tekstejä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!

   Nykyään pääsykokeet ovat erilaiset kuin joihin itse osallistuin, niin en osaa yhtään antaa vinkkejä siihen. :-(

   Poista
 12. Ihana blogi. 😍 Tätä on pakko seurata! Elokuussa alkaa lähihoitaja koulu ja haluan joskus kätilöksi😍

  VastaaPoista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!