Arjen havaintoja: yksin ja perheen kanssa

Tuleva yö on viimeinen yöni yksin. Perhe kotiutuu huomenna minun iltavuoroni aikana, joten illalla yhdeksän jälkeen pääsen taas pussaamaan ja rutistamaan reissulaisia. Onkin ollut jo aikamoinen ikävä, plus että mökillä sattui pojalla ikävä allerginen reaktio, joka kävi vähän huolettamaan tätä äitiä. Onneksi kaikki päättyi onnellisesti ja poika on kunnossa!

Nyt se oma aika on kuitenkin loppumaisillaan, ja aika kivaahan se aikani yksin on ollut. Yksi vapaapäivä minulla ehti olla, mutta perjantaina alkoikin kahdeksan päivän työputki, joka jatkuu ensi viikon perjantaille asti. Työt on muuten ihan kohta tehty ja oma minilomani alkaa!

En muuten muista, koska olisin ollut näin kauan yksin kotona. Varmaan joskus tytön ollessa pienempi. Tämä tuli tarpeeseen, vaikka mitään muuta tämä aika ei ole sisältänyt, kuin töitä, Sinkkuelämää ja kuntosalilla notkumista. Aika luksusta, jos voi näin sanoa.

Tein myös kaikelta möllöttämiseltäni havaintoja, kun vertasin elämän helppoutta ja vaikeutta yksin ollessaan ja perheen kanssa. Tässä niistä muutamia..

 • Yksin.. Yöt saa nukkua heräämättä ja joutumatta kenenkään palvelijaksi tai unisen puolison ruhjomaksi. Jos joudut heräämään, on kyseessä luultavasti vain vessahätä tai se, että sinua pelottaa nukkua yksin.
 • Perheen kanssa.. Yöllä voi joutua heräämään juottamaan janoisille vettä, taluttamaan unisia pissalle, nostamaan pudonneita lapsia takaisin sänkyyn, antamaan unilelun, repimään vieressä nukkuvalta oman peittosi takaisin, huutamaan yösyöpölle, että nyt pois jääkaapilta tai heräämään huutoon, joka kertoo, että nyt tuli oksennus huoneen lattialle.
 • Yksin.. Vaikka heräisitkin aikaisin aamulla, mikään ei velvoita sinua nousemaan vielä vuoteesta. Voit kuluttaa jopa tunnin surffaillen kännykällä tai vain katselemalla kattoa. Jos tulee pissahätä, osaat pidättää vielä muutaman minuutin. Nälän yllättäessä on helppo hakea peiton alla mutustelevalle leipä. Saat myös vallata koko sängyn ja siinä olevat untuvavalmisteet itsellesi.
 • Perheen kanssa.. Sinut tullaan ensinnäkin herättämään vuoteesta kamalan aikaisin, ellei käskevä ääni kuulu toisesta makuuhuoneesta, että nyt ollaan hereillä ja alkakaahan viihdyttämään. Yleensä se on äiti, joka joutuu luopumaan sängyn lämmöstä, kun isämies jää (kuurona ja mykkänä) nukkumaan. Jos yrität saada lapsia viereesi pötköttämään, niin joudut makaamaan kylmissäsi ilman tyynyä ja peittoa, sillä niitä käyttää kaksi pientä ihmistä. Etkä oikeastaan edes mahdu enää sänkyyn makaamaan kolmen muun perheenjäsenesi takia - ellet ole innostunut tekemään kasaa heti aamusta.
 • Yksin.. Paikka, jossa kuninkaatkin käyvät yksin, on varmasti aina tyhjä. Kukaan ei tule kysymään sinulta, missä on kadonnut nukke, haluatko maistaa juuri valmistusprosessissa olevaa kastiketta tai vieressäsi ei kuurata vessaharjalla lattiaa. Eikä kukaan koputa, että pitäisi pitää kiirettä, koska juuri käytössäsi oleva pönttö on haluttua kamaa muillekin. Voit meikata rauhassa ilman, että puuteria täytyy olla tupsuttelemassa toisten poskille. Pönttö ja lavuaari ovat puhtaita ja suihku on aina vapaa. Saat myös harjata hiukset rauhassa, eikä töihin tarvitse mennä puoliksi laitetussa poninhännässä tai vain yksi silmä meikattuna.
 • Perheen kanssa.. Et saa mennä vessaan yksin, ellet laita ovea lukkoon. Silloin yleensä joku hakkaa ja huutaa oven takana. Vieressäsi käy hirveä trafiikki, ja sinulta odotetaan hyvin pikaista toimintaa. Suihkun lattia on koko ajan märkä, vessanpöntön kansi on ylhäällä, hammastahnaa löytyy lavuaarin reunalta ja siten myös puhtaan paitasi helmasta. Vaipparoskiskin haisee.
 • Yksin.. Eteinen on siisti, eikä se sisällä pikkukiviä, hujan hajan heitettyjä kenkiä tai vaatteita, roskapusseja tai leluja. Pääset vapaasti kulkemaan sisälle ja ulos. 
 • Perheen kanssa.. Et löydä eteistä kaiken sen tavaran alta. Sitä ei edes kutsuta eteiseksi, vaan se on laskeutumisalusta monelle tavaralle, jotka löytyvät viimeisenä juuri täältä, kun koko muu kämppä on myllätty.
 • Yksin.. Tiskikonetta voi pitää vapaasti auki, jotta astiat kuivuisivat nopeammin. Eikä se edes täyty yhtä nopeasti.
 • Perheen kanssa.. Tiskari on aina täynnä - likaisia astioita. Sitä ei kukaan muu tyhjennä kuin äiti tai taapero, joka varastaa kaiken, jonka käsiinsä vain saa. Vieraat voivat etsiä puhtaita haarukoita lastenhuoneesta.
 • Yksin.. Sinulla on yksinoikeus kaukosäätimeen, ja se löytyy aina sieltä, minne sen viimeksi laskit.
 • Perheen kanssa.. Äiti ei edes ehdi nähdä kaukosäädintä, saatikka päättää, mitä televisiosta katsotaan. Ja jos sinulla olisi mahdollisuus päästä television äärelle, et löydä kaukosäädintä.
 • Yksin.. Voit syödä mitä vain sohvalla (ja rauhassa), aamupalasta lähtien. Murusia ei löydy syömisesi jälkeen sohvalta, matolta tai keittiön pöydän alta. Kukaan ei edes uskoisi, että asunnossa on on juuri syöty.
 • Perheen kanssa.. Voit määrittää keittiön lattialta tai työtasoilta, mitä perheesi on syönyt viimeisen viikon aikana.. 
 • Yksin.. Sinulla on säännölliset ruoka-ajat ja voit syödä kaikessa rauhassa ilman, että selkäsi käännettyä juustot ovat hävinneet leivältäsi.
 • Perheen kanssa.. Sinulle ei suoda säännöllisiä ruokailuaikoja. Saat syödä sitä, mitä jäljelle jää - ja yleensä seisaaltaan.
 • Yksin.. Sinulla on myös täysi valta ja kunnia jääkaappiisi. Mehua löytyy aina yli litra. Jos jääkaappi vahingossa pääsisikin tyhjenemään kokonaan, et saa vuosisadan romahdusta, vaan menet kiltisti kauppaan. Jääkaappi on kyllä muutenkin aika tyhjä, sillä syöt niitä samoja juttuja jopa päivä.
 • Perheen kanssa.. Ostamasi mehupurkki on vain koristeena jääkaapissa. Vain tekemäsi salaatti pysyy koskemattomana. Olet myös vastuussa kauppalistan tekemisestä ja jääkaapin sisällöstä. Vaikka et koskaan ole se, joka syö sen viimeisen jogurtin, niin kuudennen aistisi täytyy olla valppaana ennakoimaan nämä asiat ja pitämään varastoja yllä. Jääkaapin virkaa toimittaa usein keittiön työtasot, jolta löytyy perheen juusto ja margariini. Miehesi sanoi siivoavansa ne kohta pois. Kohta oli jo tunti sitten.
 • Yksin.. Pyykinpesu on astetta helpompaa siinä mielessä, että pestävät vaatteet löytyvät aina pyykkikorista. Saat myös rauhassa ripustaa pyykit kuivumaan. Voit heittää likaiset salivaatteet milloin vain pesuun, sillä kuivumassa ei ole joukkueteltallista vaatteita - eikä kukaan ole käsi ojossa iltakympiltä, että tämä kauluspaita pitäisi olla käytössä huomenna aamulla, kiitti.
 • Perheen kanssa.. Sellaista asiaa ei ole, kuin vajaa pyykkikori. Joudut metsästämään vaatteita ympäri asuntoa. Pyykkien ripustamisesta tekee astetta haastavampaa yksi taapero, joka vetää märkiä sukkia sitä mukaan alas, kun niitä laitat kuivumaan. Ja aina on pyykkiä kuivumassa - ja pesussa.. Toisaalta joskus niitä pyykkejä tuodaan sinulle vapaaehtoisesti suoraan puhtaina (tai likaisina) koneesta.
 • Yksin.. Voit tehdä kolmea asiaa samaan aikaan, ja ne kaikki kolme asiaa liittyvät vain sinuun. Kuten syöminen, meikaaminen ja lempparisarjan katsominen - kaikki samaan aikaan, jei! 
 • Perheen kanssa.. Jos aloitat yhden oman homman, rinnalle tulee kaksi muuta asiaa, jotka liittyvät perheenjäseniisi. Yleensä ne ovat siivoaminen, sirkushuvina oleminen ja vaipan vaihto. Myös mies tarvitsee usein apua kadottamiensa tavaroiden etsimiseen ja etsintöjen koordinoimiseen.
 • Yksin.. Voit katsoa lempparielokuvaasi kolme kertaa putkeen.
 • Perheen kanssa.. Joudut katsomaan Salami McQueenia ties kuinka monennetta kertaa peräkkäin.
 • Yksin.. Olet aina ajoissa töissä, sillä lähtöösi ei liity mitään kriisejä.
 • Perheen kanssa.. Olet juuri ja juuri ajoissa töissä, mutta hiestä märkänä, kun kotona oli taas joku kakkavaippakriisi tai "isi kadotti kotiavaimet sadannen kerran"-kriisi.
 • Yksin.. Teet pellillisen pannukakkua, jonka saat syödä aivan yksin haluamaasi tahtiin.
 • Perheen kanssa.. Saat ehkä yhden palan säälistä ja tunnin päästä leipomisesta olet jo pesemässä uunipeltiä.
 • Yksin.. Voit tehdä salilla kolmen tunnin treeniputken.
 • Perheen kanssa.. Meneekö perhe-elämä Jillian Michaelsin mielestä 30 day shredinä?
Kaikesta yksinolemisen helppoudesta huolimatta käännyn perheen kanssa olemisen puolelle. Ei ole elämä yhtä värikästä ja tilanteita täynnä ilman tätä perhettä. 

Varmasti tulen haluamaan omaa aikaa tällä tavalla jatkossakin, mutta nyt vain tahtoisin töiden jo loppuvan ja perheen yhteisen ajan alkavan!!6 kommenttia

 1. Melkoisen osuvasti kirjoitettu! :D Omaa aikaa kyllä tahtoisin vähän useammin, mutta perhe on paras kuitenkin :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhe <3
   Osaa taas arvostaa kaikkea, kun on ollut vähän aikaa yksin. Ei siinä kauaa kestä, että totuus valkenee tälle äidille. :-D

   Poista
 2. Ihan mahtava kirjoitus :D Tää avaa hieman taas näitä yksin olemisen luksuspuolia, perhettä kaipaavalle, ehkä mä vielä nautin tästä omasta ajasta sen aikaa kun voin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nauti! Kyllä tämä perhe-elämä tulee tutuksi sitten sinullekin. ;-)

   Poista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!