Liian lyhyet viikonloput

Viikonloput ovat ihan naurettavan lyhyitä. Uudessa arjessa kaksi vapaapäivää tuntuu muuttuvan yhdeksi, joskus jopa puoleksi päiväksi. Lauantaiaamuna voi hieman huokaista helpotuksesta, kun tietää saavansa oleskella vielä seuraavana päivänäkin yöpuvussa, kunnes huomaakin pakkaavansa jo maanantaita varten tavaroita koululaukkuun. Viikonloppua ei edes huomaa, eikä todellakaan saa tehtyä mitään kokonaan, vaan aina joku jää roikkumaan arjen kiusaksi. Viikonloput tuntuvat menevä niin nopeasti, ettei niihin osaa edes asennoitua oikein. Kun maanantaista perjantaihin painelee aamuseiskan bussiin ja palaa yleensä kotiin vasta viiden jälkeen, jää perjantai-iltaan jonkinlainen draivi päälle. Viikonloput pitäisi osata käyttää hyödyllisesti rentoutuen, opiskellen, kotitöitä tehden, lasten kanssa oleskellen ja välillä kyläillen. Vielä en ole saanut minkäänlaista tuntumaa siihen, kuinka käyttää viikonloput tehokkaasti ja kaikkien osapuolien kannalta mielekkäästi.

Kuten jo edellisistä tunteenpurkauksista voi päätellä, on meillä viikonloput olleet niitä akilleenkantapäitä. Yleensä viikonlopun alun kunniaksi jollain on paha mieli, väsy tai aivan erilaiset odotukset tulevasta hengähdystauosta. Opiskelijalla painaa tehtävät päälle. Äidillä on iso ikävä lapsia, joiden kanssa haluaisi vain nuuskutella ja loikoilla sohvalla. Isiä väsyttää. Aviopuolisot eivät ole olleet kahdestaan pitkään aikaan. Työnarkomaani-jatko-opiskelija sekoituksella on hampaankolossa omat asiansa. Lapset kaipaavat vanhempiaan ja huomiota. Harrastuksiin ei ole aikaa. Kaiken kukkuraksi on tietenkin se kodinhoito ja taloudellinen puoli.


Kaikki on kuitenkin kiinni asenteesta. Vaikka tämä viikonloppu meni koko perheen yhteisen ajan kannalta huonosti, sai kuitenkin perheen arvokkaimmat, lapset huomiota vuoroin kummaltakin vanhemmalta. Matka entiselle kotipaikkakunnalle mummilaan on pitkä, mutta jokaisen hermoparkojen vuoksi autolla ajelu sukulaisiin oli sen arvoista. Lauantaina sai äiti olla opiskelija, kun lapset isänsä kanssa saivat olla keskenään nauttimassa mummilan antismista. Tyttö sai jäädä vielä toiseen mummilaan yökylään, joka oli kuulemma ihan tosi hauska ja hyvä juttu. Tänään sain minä vuorostani olla poissa kotoa ja kävimme leikkimässä ja opiskelemassa Pyörämummilla.


Voihan nämä viikonloput käyttää näinkin, eikä se ole todellakaan huono juttu. Joku asia jää väsitämättäkin pienemälle huomiolle, mutta asioita on hyvä joskus priorisoida. Lapsille annettu maksimaalinen huomio tänä viikonloppuna voi joskus antaa takaisin mahdollisen äidin ja isän oman ajan. Kun toisen nenä käy ärsyttämään, on ihan hyvä ottaa konkreettista välimatkaa, jotta kotiinpaluu olisi astetta rennompaa. Viime reissulla entisille kulmille tapasin ystäviäni, ja nyt halusin antaa aikaa isovanhemmille. Tärkein asia on kuitenkin perheen yhteinen aika ilman turhia tunteenpurkauksia. Seuraavana viikonloppuna pyhitetään aika kotona olemiselle tai sille, mikä nyt tuntuu olevan sillä hetkellä tärkeintä.

Toisaalta olen tyytyväinen, ettei meillä ole tarkoin määriteltyä aikataulua viikonlopuille. Arkena saa aivan tarpeeksi olla kalenterin orja, joten ekstempore sovittu reissu mummilaan on juuri sitä, mitä tarvitaan. Tietenkin on hyvä pitää joskus niistä omista menoista kiinni ja sopia ne etukäteen, mutta sopiva kaoottisuus on vain se meidän perheen juttu. Saatan joskus mielessäni marmattaa, että miksi meidän viikonloput menevät aina näin, mutta olen siitä silti hyvin onnellinen. Lapset ovat tottuneet hippaamaan yökkäreissä puoleen päivään asti ja vaihtamaan vaatteet nopeasti juuri päähän tulleen idean takia. Kuudeksi aikataulutetut aamutoimet tällä mammalla vaihtuvat viikonlopun meininkiin, jossa hammasharja muistetaan vasta lounaan jälkeen.

Viikonloput ovat liian lyhyitä, mutta niissä on sitä omaa taikaa stressistä huolimatta. 


2 kommenttia

 1. Kuulostipa hyviltä ja viisailta ajatuksilta :)! Tsemiä uuteen viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän näillä eväillä jo selvitä. ;-)
   Kiitos ja hyvää viikkoa sinullekin.

   Poista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!