Teiniäidit telkkarissa

Ensi viikko tulee olemaan juhlaa. Telkkarista pamahtaa ruutuun teiniäitejä vaikka mistä tuutista. Ja minä tykkään! Olen ehkä vain niin mahdottoman utelias, että minua kiinnostaa melkein kaikki sarjat, jotka liittyvät nuoriin äiteihin. Oikeastaan kaikki ohjelmat liittyen raskauteen, synnytykseen ja vauva-aikaan ovat niitä minun lemppareitani. Osa syy, miksi pidän juuri nuoriin äiteihin liittyvistä ohjelmista voi olla siinä, että olen itsekin suht nuori äiti. Olin 18-vuotias, kun tyttö ilmoitti tulostaan. Hän syntyi minun ollessani 19-vuotias. Olin juuri sillä rajalla, että pystyin kutsumaan itseäni edes osittain aikuiseksi. Vähän teini ehkä olin vielä itsekin.

Vaikka meidän poikaa kaksi vuotta yrittäessämme ehdin jo kirota kaikki alaikäiset äidit syvimpään maanrakoon, niin nyt olen jo leppynyt. Pahin katkeruus on onneksi hälvennyt kauan odotetun raskauden jälkeen ja pojan synnyttyä. Mistä lie tuokin johtui, ken tietää. Katkera tai ei, niin olen katsonut MTV:n 16 and pregnant aivan alusta alkaen. Myöskin Teen mom kuuluu suosikkeihini. Nyt kun vastaavanlainen sarja on tulossa ihan omilta "kotinurkilta", niin johan alkaa hippulat vinkumaan.

Teiniäitejä voi ensi viikolla bongata maanantaina, 8.10, YLEltä. Silloin tulee tunnin mittainen dokumentti Tiuskista, joka tuli raskaaksi 15-vuotiaana. Olen seurannut hänen blogiaan melkein alusta alkaen. Nyt on pakko myöntää, että tämä blogi toimi minulla sellaisena "suolaa haavoihin-miksi mä en tuu raskaaksi, vaikka kaikki noi kakarat tulee"-paikkana. En todellakaan nillittänyt (eli kommentoinut/itkenyt/vikissyt..mummille vaan vinkkinä mitä tarkoittaa nillittää) hänen blogissaan koskaan mitään, mutta kävin välillä katsomassa millainen meno siellä oli. Ja ihan sama olisiko tämä henkilö ollut Minna, Päivi tai Tauno, niin silti jonkun tuntemattoman nuoren raskaus tuntui pahalta. Mitään henkilökohtaista minulla ei tätä tyttöä vastaan ole. No niin, puheet sikseen ja kalenteriin ylös ensi maanantai, jolloin ainakin minä aion olla telkkarin ääressä valaistumassa, että millaista elämää Tiuskin kotona eletään.

Yle tarjoaa lisää teiniäitejä kakkoselta, torstaina, 11.10. Teiniäidit on kahdeksanosainen sarja, joka kertoo vuoden ajan neljän teinin kasvusta äitiyteen. Kaikilla näillä tytöillä on myös omat bloginsa, joita en nyt tähän käy linkittämään vajaallisen tietämykseni takia. Yksi näistä tytöistä on minulle ennestään tuttu, sillä olen hänen blogiinsa joskus törmännyt. Mielenkiinnolla odotan tätäkin! Kaikki tytöt ovat tulleet raskaaksi alaikäisinä. Ainakin ohjelman etusivu lupaa jännittäviä hetkiä.

Tämä ei vielä lopu tähän. Avalla nimittäin alkaa sarja, Erilaiset äidit, ensi tiistaina, 9.10. Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Porvoolaisen nuoren perheen elämään. Vaikka tällä perheellä on ollut enemmän ikää esikoistaan odottaessaa verrattuna muihin, niin heidätkin tituulerataan vielä nuoriksi vanhemmiksi. Paikallisesta lehdestä luin perheen haastattelun, ja ihan vain sen takia (kun ollaan läheltä toisiamme) täytyy päästä katsomaan tämäkin pätkä. Haastattelu antoi kyllä mielestäni perheestä aika nuivan kuvan "pleikkari vaihtui työelämään" ja "rahan käytössä on vielä opittavaa"-lotkautuksineen. Haluan uskoa, että ohjelmaa katsoessani alkukuvitelma tästä perheestä tulee muuttumaan.

Mitä siis odotan saavani ensi viikolla alkavista ohjelmista. En usko, että ohjelmien perusteella ketään näistä äideistä voi kutsua huonoksi äidiksi. En siis odota näkeväni selkä väärän juhlivia teinejä, joiden lapset kulkevat likaisissa vaatteissa ja syödä mussuttaa karkkia mummulan sohvalla Pikku Kakkonen seuranaan. Aivan varmasti sitä tavallista arkea tullaan näkemään. Voihan se nuori ikä tuoda oman tvistinsä elämään, mutta sosiaalihuoltoon ei varmaan tarvitse soitella. Yksi syy, miksi pidän kovasti amerikkalaisesta tositeevee-versiosta on se, että kaikki tytöt uskaltavat myöntää sen, että ehkä olisi pitänyt odottaa lapsen hankkimista. Olisi kiva nähdä suomalaisten teiniäitien rehellistä analyysia omasta elämästään ja sitä, että kaipaako edes vähän, pikkuriikkisen sitä elämää ilman lasta. Mulla ainakin on joskus niitä hetkiä, kun kaipaisin olla yksin, kun ei edes vessaan pääse ilman hirveää arsenaalia ja järjestelyä. ;-)

Teiniäitiys on kyllä minusta jo vähän "so last season". Aika kulunut juttu. Nuoria äitejä on ollut aina ja niitä tulee olemaan jatkossakin. Koska tulisi dokumentti 40+ ensisynnyttäjistä? Tai niistä, jotka eivät yksinkertaisesti halua lapsia? Siinä vasta jutun juurta! Minun suvussani äitini on saanut minut nuorena ja äitini äiti sai lapsensa parikymppisenä. Luolamiehetkin ovat perheellistyneet nuorena, sillä silloin ei eletty kovinkaan vanhoiksi. Teiniäitiys on ristiriitainen ja puhuttu aihe, eikä se laannu niin kauan kuin mielipiteitä riittää. Ehkä minä vähän odotan jotain "voi kamala, miten se nyt tolleen"-reaktiota ohjelmia katsoessani, mutta enimmäkseen odotan positiivista kokemusta. Itse kun tiedän millaista on saada lapsi nuorena, niin turhaan sitä sen kummemmin kritisoimaan toisia. Minulla on ystävä, jonka ikä lähentelee neljääkymppiä ja hänkin on välillä ihan puhki lasten kanssa. Jos teiniäiti sanoo olevansa väsynyt lapseensa, niin johan nousee haloo. Mutta jos vanhempi äiti valittaa väsymystään, niin ollaan tarjoamassa siideriä ja vapaailtaa hyvällä omalla tunnolla. No, nyt näin kärjistetysti sanottuna.

Niin kauan, kun lapsella on puhtaat vaatteet, katto päänsä päällä, ruokaa lautasella ja tukiverkostia, niin antaa kaikkien kukkien kukkia vaan.

Aikooko kukaan muu katsoa näitä ohjelmia?


9 kommenttia

 1. Itsekin odotan noita sarjoja!
  "Sydänääent" oli ihan huippu kun silloin itsekin odotti. Kaikki raskauteen, äitiyteen, vauvoihin jne. liittyvä kiinnostaa täälläkin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sydänäänet oli ihan suosikki! Loistava sarja ja ihania kätilöitä. :-) Voidaan ensi viikolla sitten papattaa lisää näistä sarjoista, kun tulette.

   Poista
 2. Kiinnostavia sarjoja, kiva kun listasit nää ylös, samoja olen miettiny että pitäis kattoa, kunhan vaan muistais :D tulee ihan liikaa hyviä ohjelmia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Tässä nyt tälläisen muistutuslista sillekin ensi viikolle! ;-)

   Poista
  2. Joo, puhelimen ennakoiva kirjoitus teki taas kepposet. Siis tässä sullekin tälläinen muistilista.

   Poista
 3. Eikä! Luin tämän tekstin, rupesin näpyttelemään tallennuksia boksille ja samaan aikaan tuli Avalta ja TV2 mainokset noista ohjelmista :D Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
 4. Mäkin näin noiden Erilaisten äitien mainoksen ja totesin, että tuossa vihdoin joku sarja, jota voisi jopa seurata.

  Sydänäänet oli ihan pop. Etenkin, kun uusintakierroksella oli itse raskaana ja joka jaksoa katsoessa tuli tunnekuohuissa pirautettua itku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydänäänistä voisi tulla uusi kausi, mutta ei varmaan tule onnistumaan. Sen ekan kauden tarkoitushan oli näyttää, kuinka hyvä synnytysosasto se oli ja kuinka suosittu se oli. Todella todella harmi, että se osasto lopetettiin.

   Poista

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!