Elokuvissa - Ice Age 4, Mannerten Mullistus

Kävimme tytön kanssa aivan kaksistaan tällä viikolla elokuvissa. Annoin Mimmin valita, haluaako hän lähteä katsomaan elokuvaa lasit päässä vai ilman. Vastaus oli helppo - 3D:nä, kiitos! Ennen elokuvan alkua kävimme hakemassa Makuunista kummallekin omat namipussit. Tytöt olisivat halunneet vähän kaikkea, mutta jonnekin se raja täytyi vetää. Elokuvateatterista otettiin vielä popcornia ja maailman parhaita sipsejä mukaan!!

Olen ehdottomasti Ice Age-ykkösen fani. Tytölle hankin kyseisen DVD:n jo aikaisin, ja olemme sitä välillä yhdessä katsoneet hymy korvissa. Toinenkin osa meiltä löytyy, mutta se ei tempaa enää mukaansa samalla tavalla kuin ykkönen. Kolmas raina jäätikön sankareista on nähty kerran - se oli tarpeeksi. Tytön ja minun yhteisen ajan vuoksi olin valmis antamaan neljännelle osalle mahdollisuuden.

Neljännessä osassa mammutti nimeltään Manu, Sid-laiskiainen ja Sapelihammastiikeri Diego pitävät vielä yhtä. Manu on ystävyksistä ainoa, joka on perustanut perheen. Kaksi muuta seuraavat tiukasti ystäväänsä, eivätkä tunnu olevan kiinnostuneita jatkamaan omaa lajiansa. Manun kolmannessa osassa syntynyt tyttövauva, Kirsikka, on jo teini, jolla hormonit hyrräävät. Tähän erikoiseen laumaan kuuluu myös Manun rakas, Ellie - joka kuvitteli toisessa osassa olevansa opossumi - ja Ellien kaksi opossumiveljeä.
Laumaan liittyy elokuvan alussa Sidin perheen hylkäämä hampaaton mummo. Itse asiassa Sidin perhe hylkäsi myös ensimmäisessä osassa hänetkin. Nyt Sidin ainoa hänestä välittävä perheenjäsen on harhaileva, itsepäinen ja harhainen vanhus.

Elokuvan juoni menee pääpiirteittäin seuraavasti: ihana perhe joutuu eroon toisistaan mannerten irrottautuessaan toisistaan - Manu, Sid, Diego ja mummo ajelehtivat lautalla avomerellä, kunnes heidät nappaa kiinni laivallinen merirosvoja - Ellie ja Kirsikka johtavat mantereella muita turvaan jyräävältä kivimuurilohkareelta - Pojat ja mummo keinottelevat itsensä turvaan merirosvoilta ja lyöttäytyvät yhteen erikoisten jyrsijöiden kanssa - Kyseinen ryhmä varastaa saman hullun merirosvoapinan laivan, ajelehtii kotiin, pelastavat muut taas niiden samojen merirosvojen kostolta - Sid ja hampaaton mummo osoittavat arvonsa nousemalla tarinan sankareiksi - Lopulta kaikki seilaavat kohti uutta maata, halitaan ja pusitaan.

Elokuvan pelastaa tammenterhoaddiktiorava, joka saa aikaan koko mannerten mullistuksen elokuvan alussa tippumalla maan ytimeen. Jokaisessa elokuvassa orava yrittää etsiä sitä maukkainta ja isointa terhoa ja saa siinä samalla aikaan mullistuksia yrittäessään piilottaa herkkupalansa. Oravan matkaa seurataan sivussa ja tällä kertaa kurre löytää aarrekartan. Kun lopussa mantereet ovat muotoutuneet nykyisiin muotoihinsa, niin orava terhohimoissaan tuhoaa aarrekartan avulla löytämänsä paratiisin ja lyö viimeisen naulan mannerten mullistukselle - paratiisin alta paljastuu loput Amerikasta. Oravan metkut jaksavat naurattaa vielä neljännessä osassakin, mutta siihen ne naurut jäivätkin.

Elokuvan dubattu versio oli vähän kankea. En välittänyt teini-mammutista, jonka ainoa teinisana oli hottis. Olisin kaivannut vähän enemmän teinimeininkiä, jotta Kirsikka olisi iskenyt paremmin. Kirsikan tarina on muutenkin aika ennalta-arvattavissa: hän ihastuu cooliin poikaan, mutta on liian ujo puhumaan hänelle. Lopulta tyttö pääsee jengin sisään, hylkää parhaan ystävänsä, katuu tekojaan ja saa lopulta ystävänsä takaisin. Jengikin haluaa ehdottomasti hengailla heidän kanssaan, sillä aluksi dorkilta vaikuttavat tyypit osoittautuivat hätätilanteessa taas niiksi urheimmiksi.

Ice Age 4 tuntui aika tekemällä tehdyltä. Selvästi elokuva on tehty katsottavaksi 3D:nä. Ykkösosasta huokuva yksinkertaisuus ja huumori ovat kaukana tässä rainassa. Elokuvassa oli liikaa hahmoja, liikaa jännitystä pienelle katsojalle ja pelottavia tappeluja. Pidin melkein koko elokuvan ajan tytön kädestä kiinni. Itse vilkuilin kelloa, että jokohan se kohta loppuisi. Lopputekstien aikana soiva ärsyttävä teinidiscopoppi pisti vipinää kinttuihin.

Tulipahan nyt käytyä, vaikka elokuva olikin pettymys. Yksi iso plussa tuli elokuvaa ennen esitetty Simpsonien Maggien spin-off-pätkä. Tietysti tämän äidin piinan pelasti myös ne namit, popparit ja Pepsi Max.


Ei kommentteja

Kommenttiboksi on tarkoitettu sinua varten!